Аналіз причин та шляхи запобігання виробничого травматизму на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат»


Аналіз причин та шляхи запобігання виробничого травматизму на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат»

Минулого тижня, за ініціативою фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, відбулася нарада з питань охорони праці на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат», головна мета якої: аналіз причин нещасних випадків які сталися на підприємстві та обговорення заходів щодо попередження виробничого травматизму.

«Круглий стіл» проходив за участі генерального директора та його заступників, головних фахівців, начальників цехів і структурних підрозділів комбінату, фахівців управління промислової безпеки.

Важливою причиною даного заходу став той факт, що на підприємстві, яке є одне з найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу України, в тому числі входить до числа шести провідних металургійних комбінатів країни за обсягами виробництва і реалізації металопродукції, за останні 2 місяці поточного року сталося 7 нещасних випадків (у тому числі 2 зі смертельним наслідком, 2 з тяжкими наслідками).

Фахівцями відділу нагляду у металургії та машинобудуванні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проведений аналіз розслідування нещасних випадків комісією підприємства, в тому числі їх якість та об’єктивність. Крім того, фахівцями Головного управління у зв’язку з збільшенням випадків травмувань, проводилась позапланова перевірка після чергового смертельного нещасного випадку, що стався 4 травня 2018 року з електромонтером з ремонту та обслуговування електрообладнання електроенергоремонтного цеху ремонтно-сервісного центру підприємства.

На жаль, результати перевірки показали, що порушення, які стали причиною травмування не було усунуто, що і було зафіксовано в акті перевірки. Але ж, після чергових візитів фахівців Головного управління та проведення превентивної роботи з керівництвом та відповідальними особами  – порушення були усунені.

Було наголошено на необхідності виконання плану заходів, задля подальшого попередження подібних випадків, а саме: провести тренінг та інструктажі з безпечного виконання робіт на конвеєрах; перевірити і відновити огорожу стрічкових конвеєрів; перевірити працездатність звукової і світлової сигналізації, яку повинно бути видно і чути уздовж всієї довжини конвеєра; перевірити працездатність блокувальних пристроїв; не приступати до виконання робіт до відключення обладнання; ремонтні роботи на конвеєрах виконувати після оформлення і отримання на руки наряду-допуску; перехід через стрічки конвеєрів здійснювати тільки по стаціонарним перехідних містках.

Було заслухано начальників відповідних дільниць, де сталися нещасні випадки та  інженерів з охорони праці.

Обговоривши питання щодо аналізу проведення розслідувань, начальник відділу нагляду у металургії та машинобудуванні Ольга Бондаренко, з метою подальшого об’єктивного та якісного проведення розслідування нещасних випадків комісіями підприємства та попередження випадків виробничого травматизму, звернула особливу увагу на необхідності аналізу та розгляду на нарадах, засіданнях, ситуацій щодо стану охорони праці та промислової безпеки, це сприятиме запобіганню виробничого травматизму та створенню безпечних і не шкідливих умов праці на кожному робочому місці. Зокрема, взяти до уваги спеціалістам з охорони праці, спільно з керівниками структурних підрозділів, представниками профспілок і іншими фахівцями всі зауваження щодо розслідування нещасних випадків на виробництві, оформлення відповідних матеріалів та прийняти заходи щодо проведення якісних, повних, об’єктивних розслідувань. Підходити до кожного випадку індивідуально, з урахуванням усіх деталей, які виникають під час його настання.

Була надана інформація стосовно аналізу стану виробничого травматизму на підприємствах металургії і машинобудування та рекомендовані заходи щодо удосконалення організації профілактичної роботи, попередження виробничого травматизму і покращення стану промислової безпеки та охорони праці.

Крім того, було поставлено задачу відповідальним посадовим особам, організувати і провести позачергову перевірку знань керівників та спеціалістів на відповідних дільницях по питанням охорони праці за участю фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.


width: 450px; height: 50px; line-height: 28px; -moz-border-radius: 3px; -webkit-border-radius: 3px; -khtml-border-radius: 3px; border-radius: 3px; text-align: center; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 17px; } .btn-vidannya:hover { background:#FFA07A; color:#fff !important; text-decoration: none !important; } .btn-vidannya-1 { color:#2F4F4F; !important; display: block; text-decoration: none !important; background: #f37465; background: -moz-linear-gradient(#FFFFFF, #A9A9A9); background: -webkit-gradient(linear, 0 0, 0 100%, from(#FFFFFF), to(#A9A9A9)); filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr='#FFFFFF', endColorstr='#A9A9A9');

width: 450px; height: 50px; line-height: 28px; -moz-border-radius: 3px; -webkit-border-radius: 3px; -khtml-border-radius: 3px; border-radius: 3px; text-align: center; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 17px; } .btn-vidannya-1:hover { background:#FFA07A; color:#fff !important; text-decoration: none !important; }

 

Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Загалом, як було зазначено, метою аналізу травматизму є розробка заходів запобігання нещасним випадкам, у зв’язку з чим потрібно систематично аналізувати й узагальнювати причини травматизму. Практичне значення в профілактиці травматизму, встановленні причин нещасних випадків та професійних захворювань має знання працівниками, керівниками і загалом персоналом факторів чи складових, з яких формується система безпечного виконання робіт.

На сьогодні в Україні існує державна система охорони праці, яка на законодавчому рівні визначена Законом України «Про охорону праці», Кодексом законів про працю України, Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, дотримання яких дає змогу роботодавцю створити на виробництві безпечні умови праці.

Слід пам`ятати, що безпека працівника на виробництві, його соціальний захист  – є пріоритетними і завжди повинні бути на першому місці.

«Підприємства галузі повинні приділяти більшу увагу аналізу причин виробничого травматизму та докладати максимум зусиль до зменшення його рівня, адже тільки здорові та працездатні люди можуть якнайкраще, як найпродуктивніше та як найефективніше працювати, таким чином реалізуючи максимально свої можливості та досягаючи основних цілей підприємства, що призведе до підвищення добробуту країни загалом» – додала Ольга Бондаренко.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби Головного Управління Держпраці у Дніпропетровській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...