Алгоритм дій у разі обвалу будівлі


Алгоритм дій у разі обвалу будівлі

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило рекомендації щодо дій у разі загрози обвалу будівлі, а також якщо завал у зруйнованому будинку вже трапився.

Інфографіка підкаже, як діяти у разі загрози обвалу будинку. Проте основна рекомендація така: якщо ви почули сильний вибух і перебуваєте у будівлі або відчули, що будівля втрачає стійкість, деформується — тікайте якомога швидше.

Водночас користуватися ліфтом небезпечно, натомість ви маєте прямувати до виходу сходами.

При можливості варто захопити з собою гроші та документи, а також поінформувати інших мешканців будинку про загрозу обвалу.

Дуже важливо при евакуації не створювати тисняву у дверях. На вулиці треба відійти від будівлі на безпечну відстань.

Необхідно також зупиняти тих, хто збирається стрибати з вікон чи балкону вище першого поверху.

У випадку, якщо покинути будівлю немає можливості, варто зайняти найбільш вигідну позицію: отвори дверей, кути, місце під балками або каркасами.

За таких умов треба триматися подалі від вікон і не виходити на балкон. Крім того, за можливості необхідно перекрити воду, газ та знеструмити приміщення.

Якщо трапився завал і ви опинилися у зруйнованому будинку, необхідно покликати на допомогу (повідомити про свій стан та місцезнаходження) та спокійно чекати, поки розберуть завал.

Якщо вас ніхто не чує, спробуйте вивільнити руки і ноги та роздивитися, якими предметами вас завалило. Якщо вони не надто важкі, спробуйте розібрати завал, при цьому намагайтеся не зачепити те, на чому все тримається.

Звільнившись, огляньте себе. При необхідності, треба надати собі першу допомогу. Після цього необхідно повідомити про себе за допомогою мобільного телефону, або стукаючи по трубах і батареях.

Якщо не бачите, чим вас завалило, варто голосно кликати на допомогу та терпляче очікувати. В очікуванні допомоги намагайтеся уникнути переохолодження.

Також нагадуємо телефони рятувальних та аварійних служб:

  • 112 — Єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги (диспетчер викличе бригаду потрібної служби)
  • 101 — Пожежна служба
  • 102 — Поліція
  • 103 — Швидка медична допомога
  • 104 — Аварійна служба газової мережі
  • 0 800 501 482 — телефон довіри СБУ

Все буде Україна!

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...