Остеопороз: як уникнути переломів на виробництві


Остеопороз, який через сучасну розповсюдженість називають «тихою епідемією», нерідко буває однією з причин переломів кісток на виробництві. Як мінімізувати ризики?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 35 % травмованих жінок і 20 % чоловіків отримують переломи, пов’язані з остеопорозом. Проблема остеопорозу нині зачіпає близько 75 млн громадян країн Європи, США та Японії.

«Спіткнувся, впав, знепритомнів, отямився — гіпс…»

Ця фраза з відомої радянської кінокомедії здається зовсім не смішною, коли така подія відбувається в реальному житті. Кожної осені та зими міські травмпункти переповнені постраждалими. І виною тому не тільки сльота та слизький асфальт. Якщо у вас міцні кістки, то при падінні ви ризикуєте хіба що отримати гулю або синець. А от якщо переломи трапляються, як то кажуть, на рівному місці, ще й незалежно від сезону — це вже серйозний сигнал про те, що з вашою кістковою системою щось не так.

При остеопорозі, особливо якщо він зайшов надто далеко, достатньо спіткнутися вдома в коридорі об килимок чи різко підняти важку сумку, щоб зламати ногу або руку. Що вже казати про виробничі умови, де факторів ризику значно більше. Кожний перелом, будь то палець, рука чи нога, вимагає негайної лікарської допомоги, накладання гіпсу, а то й хірургічного втручання. Працівник мусить перебувати на лікарняному кілька тижнів чи навіть місяців, доки повністю видужає й зможе повернутись до роботи.

Якщо трапляється перелом шийки стегна, то така травма вимагає обов’язкової госпіталізації. У лікарні пацієнтові роблять операцію, він проходить тривале лікування в стаціонарі. При сприятливому перебігу кістка зростається, але назавжди залишається кульгавість. Сумна статистика: в 25 % випадків хворі, які перенесли таку травму, потребують сторонньої допомоги, а близько 15 % постраждалих залишаються прикутими до ліжка і потребують постійного догляду. Перелом шийки стегна обертається для пацієнта важкими фізичними та моральними стражданнями, не кажучи вже про втрати для виробництва через інвалідизацію працівника.

Хто в групі ризику?

Ризик захворіти на остеопороз збільшується при збігові таких факторів:

  • наявність остеопорозу та патологічних переломів у близьких родичів;
  • вік після 50 років;
  • жіноча стать (ризик остеопорозу для чоловіків втричі менший, ніж для жінок);
  • низька вага (до 56 кг для жінок і до 70 кг для чоловіків);
  • великий зріст (для жінок понад 172 см, для чоловіків понад 183 см);
  • субтильна тілобудова;
  • світлий тип шкіри та волосся;
  • індивідуальна непереносимість молочних продуктів;
  • гормональний дисбаланс або ендокринологічне (алергійне) захворювання;
  • захворювання органів кровотворення;
  • ревматизм;
  • ниркова недостатність;
  • онкологічні захворювання;
  • куріння;
  • зловживання алкоголем, кавою та солоною їжею;
  • гіподинамія;
  • недосипання;
  • фізичні перевантаження;
  • дефіцит у харчуванні кальцію та вітаміну Д;
  • тривалий прийом антибіотиків, сечогінних, протисудомних або гормональних препаратів.

Ще раз про кальцій

Цей мікроелемент недаремно називають будівельним матеріалом організму людини. Іони кальцію важливі для нервово-м’язового збудження, м’язового скорочення, згортання крові, проникності клітинних мембран та активності більшості ферментів. Коли рівень кальцію достатній, ці процеси відбуваються чітко, як і було задумано природою. Головна роль у метаболізмі кальцію відводиться кістковій тканині, в якій постійно відбуваються обмінні процеси.

З віком знижується всмоктування кальцію в тонкому кишечнику, до того ж засвоєння цього важливого мікроелемента порушується внаслідок захворювань органів травлення та печінки. Велика кількість кальцію втрачається з організму з потом. Наприклад, у людей важкої фізичної праці та у деяких спортсменів втрата кісткової маси може досягати 3 % на рік, що вимагає відповідного контролю та компенсації.

В результаті дефіциту кальцію кісткова тканина втрачає щільність і міцність, відкриваючи шлях переломам кісток.

Що у вас на тарілці?

Небезпека остеопорозу полягає в тому, що він розвивається без відчутних симптомів. Переломи відбуваються вже на тій стадії хвороби, коли втрата кісткової тканини досить значна. Ось чому така важлива рання профілактика.

Потрібно враховувати, що основним елементом лікувально-профілактичних заходів запобігання остеопорозу є раціональне збалансоване харчування. Для жителів України така умова обов’язкова! Неблагополучна екологічна ситуація, шкідливі умови праці, неправильне харчування, занадто активне використання синтетичних ліків, психоемоційні перевантаження — все це шкодить здоров’ю в цілому і насамперед метаболізму кісткових тканин.

Фахівці відзначають, що українські жінки в зрілому віці недоотримують з їжею такі важливі мікроелементи як кальцій, фосфор і магній, а також білки тваринного і рослинного походження, поліненасичені жирні кислоти, вітамін D.

Особливо інтенсивно вимиває кальцій з кісткової тканини поєднання куріння, гіподинамії, надмірного споживання алкоголю та кави, характерне для переважної більшості українського «офісного люду».

Симптоми, які мають насторожити

До провісників остеопорозу належать:

  • швидка стомлюваність;
  • зниження працездатності;
  • біль у кістках і в потилиці (надто при зміні погоди);
  • дратівливість і плаксивість;
  • депресивний стан, апатія, відчуття тривоги, страху;
  • розлад сну.

Проте часто остеопороз на ранніх стадіях протікає без жодних симптомів і виявляється вже болем у кістках, деформацією скелета та переломами кісток. Для діагностики остеопорозу використовують: клініко-анамнестичні дані, рентгенографію, радіоізотопні методи, лабораторні дослідження, кількісні методи визначення щільності кісткової тканини, біопсію, диференціальну діагностику. Для визначення механічних властивостей кістки використовується ультразвукова денситометрія, за допомогою якої визначають характер та ступінь змін кісткової тканини.

Групи професійного ризику

  • офісні працівники: бухгалтери, редактори, диспетчери, менеджери, економісти, логістики, оператори кол-центрів);
  • представники професій важкої фізичної праці: муляри, вантажники, тваринники, рільники, металурги, гірники, суднобудівники, каменотеси, лісоруби, зварювальники, слюсарі-ремонтники, монтажники металоконструкцій, професійні спортсмени.

Коли починати профілактику

Не варто чекати переломів кісток, щоб переконатися, що остеопороз вже є й що з ним потрібно боротися. Набагато розумніше заздалегідь оцінити ризики та вчасно запобігти недузі.

Основною метою профілактики є збереження маси та щільності кісткової тканини. Профілактика остеопорозу включає:

  • корекцію дієти щодо достатнього вмісту кальцію, бору, фтору, цинку, кремнію, фосфору, білків, вітамінів (C, D, E, K) і антиоксидантів, а також зменшення споживання кухонної солі;
  • помірне фізичне навантаження, лікувальну фізкультуру, масаж;
  • регулярне, але помірне перебування на сонці;
  • радикальне скорочення споживання алкоголю, відмова від куріння;
  • профілактика травм.

Оскільки раціон харчування не завжди задовольняє потребу організму в кальції, лікар може призначити препарати, до складу яких входять солі кальцію, вітаміни, мікроелементи. Такі комплекси нормалізують вміст кальцію в організмі, знижують кісткову резорбцію, активізують процеси утворення та зміцнення кісткової тканини.

Харчові продукти — джерела кальцію (в порядку зниження)

Тверді та м’які сири, кунжутне насіння та олія, м’ясо (яловичина), консервовані сардини, відварна риба, мигдаль, селера, молочний шоколад, молоко та молокопродукти, петрушка, курага, цибуля, насіння соняшнику, шпинат, листковий салат, арахіс, яйця, морква.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Не варто «на око» приймати препарати кальцію. Скільки вам потрібно цього мікроелемента, може сказати тільки лікар за результатами денситометрії. При відмові від тваринної їжі порадьтеся з дієтологом про її повноцінну заміну. «Золоте правило харчування» передбачає наявність у щоденному раціоні належної пропорції жирів, білків і вуглеводів.

Мар’яна ЗАДОРОЖНА, лікар-профпатолог

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»