...

Загасити без людей, або Все про автоматизацію систем пожежогасіння


Загасити без людей, або Все про автоматизацію систем пожежогасіння

Вивчаючи статистику пожеж, зрозумів: здебільшого від них страждають невеликі виробничі та торгові об’єкти чи складські приміщення, в яких, на думку господарів, не варто встановлювати системи пожежогасіння. Але пожежі, які виникають в таких приміщеннях, іноді стають причиною великих трагедій.

Як варіант, господарі невеликих приміщень можуть розглянути використання замість пультів дорогих пожежних приймально-контрольних приладів (далі — ППКП1) простих сповіщувачів, які будуть безпосередньо запускати вогнегасні пристрої. Тобто у випадку пожежі відбуватиметься спрацювання автономної системи пожежогасіння (далі — АСПГ). Такі установки не залишать вогню шансів охопити усе приміщення і завдати значних збитків.

Слід зауважити, що не всі поділяють думку автора. Деякі фахівці, посилаючись на сьогоднішню нормативну базу, кажуть: «Такі установки для гасіння вогню не передбачені нормами». Частково погоджуючись з ними, все ж скажу, що наука не стоїть на місці, і все нове має право на втілення в життя. У даному випадку цьому сприяють максимальна простота, а значить, надійність автономних установок.

Яким чином може відбутися спрацювання АСПГ:

  1. При виявленні першого порогового значення первинної ознаки пожежі, наприклад, підвищення температури надходить сигнал попередження. Його може подавати не сповіщувач, а будь-який електронний, акустичний пристрій, мобільний телефон чи звичайна звукова сирена (далі — перший сповіщувач). Коли порогова температура, виявлена першим сповіщувачем, сягне максимальних значень, спрацює другий сповіщувач. Почувши сигнали й перевіривши, що відбувається в приміщенні, людина прийме рішення, евакуюватися чи припинити роботу АСПГ.
  2. Можливий також запуск системи гасіння без попередження при досягненні певних граничних значень первинних ознак пожежі. Для цього системи містять термореле2, завдяки якому за певного значення температури вмикається подача напруги від джерела живлення до вузла запуску вогнегасного пристрою.

На сьогодні системи із застосуванням термореле, якщо говорити сучасною мовою, найменш бюджетні. До того ж, як свідчить досвід, зазвичай температура, за якої спрацьовує термореле, досягається лише у значних осередках пожежі. Сучасні вогнегасні засоби впораються з цим, але шкода приміщенню та обладнанню буде завдана значна. Щоб запобігти цьому, наразі краще застосовувати генератори ультрадисперсного аерозолю FireStop FS (далі — FS), виробником яких є фірма ТОВ «Експерт 112».

Варто загадати також, що крім теплових реле, у світі створені також сповіщувачі, якими виявляється дим, тобто ознаки пожежі ще на етапі тління. Цікаво, що вони мають два, а то й три пороги спрацювання. Здебільшого це аспіраційні сповіщувачі.

Найпростішим обладнанням для автономного запуску вогнегасного пристрою є термохімічний транслятор теплового імпульсу. За досягнення певної температури він автоматично вмикається і запускає вогнегасний пристрій.

Головною умовою створення АСПГ з транслятором теплового імпульсу є використання одного вогнегасного пристрою. У разі, коли за розрахунками необхідні кілька вогнегасних пристроїв, їх транслятори мають бути з’єднані між собою механічно.

Свого часу автор запропонував відомим в Україні компаніям розробити пожежний точковий сповіщувач, що реагує на появу диму, з можливістю запуску вогнегасного пристрою. І невдовзі таке обладнання було розроблене українською фірмою СКБ «ЕЛЕТРОНМАШ». На сьогодні воно вже доступне українським споживачам.

Виявлення диму як первинної ознаки загоряння призведе до запуску вогнегасного пристрою. Відтак, гасіння вогню почнеться оперативно, і це не дасть можливості розвинутися пожежі. У такому випадку наслідки пожежі та застосування вогнегасного пилу, яким і є ультрадисперсний аерозоль, зведуться до банального прибирання.

Властивості і можливості вогнегасного пристрою

В Україні розроблена і серійно випускається лінійка вогнегасних пристроїв типу FS із застосуванням ультрадисперсного твердого аерозолю. Аналогом FS є генератори АГС, що їх випускають у Російській Федерації.

Генератори вогнегасного аерозолю   FS АГС
Умовно герметичний об’єм для локалізації та ліквідації загоряння найбільше 240 м³ 130 м³
найменше 0,015 м³ 2,2 м³

Оригінальні конструктивні рішення дають можливість застосовувати генератори типу FS у системах пожежогасіння з автоматичною, ручною чи автономною системою пуску.

Об’єкти, на яких FS протягом визначеного технічними умовами часу за розрахункової вогнегасної концентрації (у кг/м³) можуть локалізувати і погасити осередки пожеж в умовно герметичних приміщеннях об’ємним способом і негерметичних приміщеннях за умови створення їх у пожежонебезпечних зонах, різноманітні. Тим паче, що виробники пропонують досить широкий вибір таких пристроїв: FS автономні — електрошафи об’ємом від 15 до 600 літрів, FS-А для широкого застосування, FS-Х спеціального використання, FS-М для транспортних засобів будь-якого типу, FS-К для гасіння загорянь жиру в зонах з кухонним обладнанням.

Висновок автора

Ті, хто нехтує протипожежними правилами, як правило, і стають жертвами пожежі. Коли запитуєш людину, чому вона витратила значні кошти на охорону і зовсім не подумала про захист від вогню, відповідь зазвичай одна: крадуть частіше, ніж виникають пожежі. Згоден, але як правило, після пожежі бізнес доводиться розпочинати практично з нуля, і про це не варто забувати! У багатьох випадках саме АСПГ, встановлені у невеликих чи другорядних приміщеннях, допоможуть уникнути великих проблем.
______________
1 Застосування ППКП передбачено ДСТУ-Н CEN/TS 54-14:2009 «Системи пожежної сигналізації та оповіщування», ч. 14. Настанови щодо побудови, проектування, монтування, введення в експлуатацію, експлуатування і технічного обслуговування (відповідно до п. 6.7 розд. 6) та ДБН.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту» (відповідно до розд. 7).

2 Електромеханічний пристрій, що виявляє зміни температури в приміщенні і за досягнення її певного значення безпосередньо вмикає мережу запуску вогнегасного пристрою.

Леонід Євмєньєв,
фахівець з пожежного захисту

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...