Як ведеться журнал реєстрації інструктажів з охорони праці


Як ведеться журнал реєстрації інструктажів з охорони праці

Одним із головних завдань спеціаліста, відповідального за охорону праці на підприємстві, є ведення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці та багатьох інших книг реєстрацій. Це робиться для того, щоб підтвердити факт проведення інструктажу та вберегтися від можливих непорозумінь під час розслідувань нещасних випадків, проходження перевірок, уникнення штрафів та, найголовніше, – дотримання безпеки працівників. У цьому матеріалі ми пропонуємо дізнатися про те, як правильно вести журнал реєстрації інструктажів.

Нормативне регулювання порядку ведення інструктажів з охорони праці

Питання проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки, а також заповнення журналів реєстрації регулюється Законом України «Про охорону праці» й Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05) (далі – Положення № 15). Положення № 15 затверджено наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15.

Так, у розділі 6 «Організація проведення інструктажів з питань охорони праці» викладено основні відомості з цього приводу, зокрема й інформація про журнал реєстрації інструкцій з охорони праці. У НПАОП зазначено, що журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці має містити записи про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів і їх допуск до роботи.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 067-317-5886

Види інструктажів, інформація про які повинна вноситися в журнал

Як бачимо з Положення № 15, інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки можуть бути:

  • вступними;
  • первинними;
  • повторними;
  • позаплановими;
  • цільовими.

Дані про проведення вступного інструктажу вносяться в окремий журнал. Якщо виникає потреба в проведенні цільового інструктажу, дані про нього не обов’язково записувати в журнал: достатньо зареєструвати інформацію про нього в наряді-допуску. Причина проведення позапланового або цільового інструктажів записується в графі 6 журналу.

Важливо правильно вносити відомості про кожен із проведених інструктажів у журнал реєстрації інструкцій з охорони праці, зразок заповнення, структуру та основні особливості якого ми розглянемо далі.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Як заповнювати журнал реєстрації інструктажів з охорони праці

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці містить 12 граф, кожну з яких необхідно заповнювати уважно та не допускати помилок під час запису.

Перша графа має містити порядковий номер. У другу записується дата проведення (наприклад, 01.10.23). У третій графі пишемо прізвище та ініціали особи, яку інструктують (Іваненко О.І. тощо), четверта відведена для запису професії, посади цієї особи (наприклад, електрозварювальник). Звертаємо вашу увагу на те, що якщо інструктаж проходив практикант, про це потрібно згадати в дужках після вказаної професії.

У графі 5 зазначаємо вид інструктажу, який був проведений. Графа 6 – причина проведення позапланового або цільового інструктажу (наприклад, порушення працівником вимог нормативно-правового акту з охорони праці, що призвело до травм). Якщо було проведено інший вид інструктажу, слід поставити риску в графі 6. Сьома графа відведена для запису прізвища та ініціалів особи, яка проводила інструктаж. У графах 8 та 9 підписуються особи, яких інструктують та які інструктують відповідно.

Графи 10 та 11 заповнювати слід лише для осіб, що проходять стажування (дублювання) на робочому місці. У такому разі в них уноситься інформація про кількість змін та дати (наприклад, 3 зміни, з 30.10.23 до 01.11.23), а також підписи вказаних осіб. В іншому випадку, якщо особа не проходить стажування (дублювання), у графах 10 та 11 необхідно поставити риску.

Дванадцята графа журналу має містити підпис особи, яка перевірила знання працівника та допустила його до роботи.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Які правильно вносити запис у журнал реєстрації вступного інструктажу

Як було зазначено вище, окремо на підприємстві заповнюється журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці. У першій графі проставляється порядковий номер, у другій – дата проведення інструктажу, у третій – ПІБ особи, яка проходила вступний інструктаж (Петренко Владислав Володимирович тощо). Четверта графа повинна містити відомості про професію цієї особи, а також її вік (наприклад, технік, 35 років).

Далі в журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці у графу 5 записується назва виробничого підрозділу (група, клас,  гурток), до якого приймається ця особа (господарський відділ, транспортний цех тощо).

У графі 6 вказуються прізвище та ініціали особи, яка проводила вступний інструктаж. Сьома та восьма графи відведені для підписів особи, яка пройшла інструктаж та особи, яка його проводила.

Якщо під час заповнення журналу було допущено помилку, ми рекомендуємо написати під неправильною інформацією подібне: «Запис у пункті 7, записаний із помилкою, вважати недійсним. Начальник цеху – Віктор Степанович Коваленко». Далі зробіть правильний запис.

Заповнення журналу реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки

Форма відповідного журналу наведена в додатку 2 до Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням. Указаний порядок затверджено наказом МВС від 05.12.2019 р. № 1021.

Перша графа журналу – порядковий номер, друга – дата, третя – вид інструктажу й назва або номер інструкції, за якою такий інструктаж проводився. У четверту графу записують прізвище, ім’я та по батькові особи, якій проводився інструктаж, у п’яту – її посада. Шоста графа відведена для прізвища й ініціалів особи, яка проводила інструктаж, сьома та восьма – для їхніх підписів. Графа 9 розрахована на примітки.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 067-317-5886

Порядок зберігання журналів реєстрації інструктажів з ОП

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці, зразок заповнення якого ми надаємо, повинен зберігатися у служби охорони праці вашого підприємства. Термін його зберігання – 10 років (з моменту закінчення журналу). Така процедура необхідна для того, щоб у потрібній ситуації мати змогу дізнатися відомості з нього та надати для перевірки відповідним органам.

У цьому матеріалі ми спробували описати найважливіші особливості того, як необхідно вносити інформацію в журнал реєстрації інструкцій з охорони праці, скачати бланк якого краще в перевірених джерелах. Саме це гарантуватиме вам правильне заповнення даних про проведення будь-якого з видів інструктажів.

Питання та відповіді

Як ведеться журнал реєстрації інструктажів з охорони праці?

Для цього використовується спеціальна форма, в яку вказуються відомості про дату проведення інструктажу, його вид, інформацію про особу, яка проходила інструктаж та особу, яка його провела. Обидві особи підписують заповнені дані. Журнал зберігається протягом 10 років після його закінчення у службі охорони праці відповідного підприємства.

Як заповнювати журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці?

Для цього необхідно уважно слідкувати за тим, якого саме запису вимагає та чи інша графа журналу реєстрації. Під час заповнення слід не допускати помилок, а в разі їх допущення вказувати про це та писати правильні відомості.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 067-317-5886

Як правильно заповнювати журнал реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки?

Для правильного заповнення журналу реєстрації з питань пожежної безпеки не допускайте помилок у відомостях, які вносите у відповідні графи. Одразу вносьте інформацію в журнал після проведеного інструктажу, для того щоб не помилитися під час заповнення через деякий час.

Як заповнити журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці?

Для заповнення журналу реєстрації інструктажів з питань ОП на робочому місці вказуйте точну дату проведення інструктажу, його вид (якщо це цільовий або позаплановий інструктаж, необхідно вказати також причину їх проведення) та інші відомості. Крім того, уважно перевіряйте інформацію, записану в журнал, адже від правильності даних можуть залежати результати перевірки органів нагляду.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886 

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...