Відповідальність роботодавця за працівника, з яким стався нещасний випадок за межами підприємства в робочий час


Відповідальність роботодавця за працівника, з яким стався нещасний випадок за межами підприємства в робочий час

СИТУАЦІЯ

Працівник покинув територію підприємства в робочий час для вирішення особистих справ і з ним стався нещасний випадок.

ЗАПИТАННЯ

Чи несе роботодавець відповідальність за такого працівника?

Яким чином можна фіксувати дозвіл на вхід працівників на підприємство та вихід з нього?

Відповідно до статті 141 КЗпП власник або уповноважений ним орган повинен правильно організувати  працю працівників, створювати умови для зростання продуктивності праці, забезпечувати трудову і виробничу дисципліну, неухильно додержувати законодавства про працю і правил охорони праці, уважно ставитися до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови їх праці та побуту.

За порушення цих обов’язків роботодавець несе дисциплінарну або адміністративну, а в певних випадках — кримінальну відповідальність відповідно до норм законодавства.

Трудова дисципліна на підприємстві визначається локальним нормативно-правовим актом — правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації (далі — підприємство). Згідно зі статтею 142 КЗпП цей документ затверджується трудовим колективом за поданням роботодавця і виборного органу первинної профспілкової організації підприємства (профспілкового представника).

УВАГА! Трудова дисципліна на підприємстві регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку

Із свого боку, працівники відповідно до статті 139 КЗпП зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір. За невиконання без поважних причин цих обов’язків працівники несуть дисциплінарну, а в певних випадках ще і матеріальну відповідальність відповідно до норм законодавства.

Повний текст статті читайте у журналі «Довідник кадровика» № 11, 2017.

Володимир КИБА,
правовий інспектор праці

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика. КАДРОВИК.UA»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал «Охорона праці і пожежна безпека» і вся необхідна інформація є під рукою!

Придбати журнал 
Свіжий номер журналу
Найближчі заходи

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...