Скуштувати гарячого та не згоріти. Особливості правил пожежної безпеки у закладах харчування


Скуштувати гарячого та не згоріти. Особливості правил пожежної безпеки у закладах харчування

Сьогодні випадки пожеж у кафе, барах, їдальнях, закусочних, ресторанах (далі — заклади харчування) не рідкість. Часто в таких закладах зберігається багато горючих матеріалів, з порушеннями експлуатуються електромережі та електроприлади, використовується газове обладнання сумнівної якості, в недозволених місцях зберігаються балони з газом, порушуються інші правила пожежної безпеки. Необережне поводження з відкритим вогнем відвідувачів та персоналу, нехтування дотриманням вимог пожежної безпеки при облаштуванні території, приміщень та евакуаційних виходів закладу часто призводять до виникнення загорянь, що становить значну небезпеку для численних відвідувачів.

Приклади пожеж у закладах харчування, що сталися влітку 2019 р.:

  • біля входу до кафе на вулиці Данила Галицького в м. Дніпрі зайнялося сміття. Через загоряння було пошкоджено обшивку стелі і стін кафе на значній площі. На щастя, ніхто не постраждав;
  • несправність електропроводки спричинила пожежу в кафе м. Вознесенська Миколаївської області. Пожежа виникла в приміщенні кухні, вогонь охопив меблі та облицювання стін. Рятувальники не допустили розповсюдження вогню на суміжні приміщення, також обійшлося без постраждалих людей.

До відома підприємців

З 1 січня 2019 р. припинив дію закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»1, який накладав мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності інспекторами Державної служби надзвичайних ситуацій.

Тепер власники закладів харчування мають бути готові до того, що якщо у разі перевірки виявляться порушення вимог пожежної безпеки (далі — ПБ), їм доведеться нести за це відповідальність згідно чинного законодавства України.

Вимоги пожежної безпеки

Територія навколо закладу харчування має систематично очищатися від горючого сміття. Слід прибирати зламані гілки, листя, траву тощо, щоб виключити можливість загоряння від випадково кинутого сірника чи недопалка. Сміття слід вивозити в спеціалізовані місця.

Необхідно передбачити і розчистити:

  • під’їзні шляхи для пожежних автомобілів;
  • під’їзди до гідрантів, пожежних водоймищ або інших джерел води.

Покажчики місць знаходження джерел пожежного водопостачання повинні мати чіткі освітлені написи, за допомогою яких їх можна знайти у будь-який час доби.

Для гостей, що курять, мають бути обладнані спеціальні місця з негорючими урнами або попільничками.

Якщо в закладі відвідувачам дозволено розводити вогонь, це слід робити у відведених місцях, віддалених від будівель і споруд на відстань не менше 30 м. Якщо спеціально облаштоване місце огороджене негорючими конструкціями, цю відстань допустимо зменшувати до 5 м. Те ж стосується місць розташування мангалів для приготування шашликів та іншої їжі на відкритому вогні.

Один з найважливіших заходів, який необхідно регулярно проводити в обов’язковому порядку — перевірка цілісності вогнезахисної обробки фасадів будівель і приміщень. Якщо така обробка раніше не проводилася, слід негайно зробити її провести. Адже для споруд кафе часто використовують легкозаймисті матеріали: дерево, пластик, пінопласт тощо, у прикрасах інтер’єру також присутні матеріали, які, займаючись, перетворюються на смолоскипи і миттєво згорають. Проведення вогнезахисної обробки (докладно у статтях ОППБ № 8, 9-2019) не врятує від пожежі, але значно сповільнить час займання і дасть можливість рятувальникам евакуювати людей і загасити пожежу з мінімальними втратами.

Не слід нехтувати обладнанням закладів харчування блискавкозахистом. Прямий удар блискавки — найбільш небезпечний вид впливу на будівлі і споруди. Він може викликати пошкодження ізоляції, аварії в електроустановках, нещасні випадки з людьми.

Для того, щоб убезпечити споруди від дії блискавок, проводять заходи, що забезпечать безпеку людей, збереження будівель і споруд, устаткування та матеріалів від вибухів, загорянь, руйнування.

Дієвим захистом від блискавки є встановлення громовідводу — пристрою, що сприймає блискавку і відводить її струм у землю.

Про захист свого закладу від блискавок слід подбати заздалегідь, до настання сезону гроз. Проводити роботи з блискавкозахисту повинні спеціалізовані організації, що мають ліцензії на цей вид робіт.

Значну увагу слід приділити перевірці ресторанів та кафе на предмет цілісності та справності електропроводки та електрообладнання.

Експлуатація електроустановок повинна відповідати вимогам:

  • Правил улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21 липня 2017 р. № 476 (далі — ПУЕ);
  • Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 р. № 258 (далі — ПТЕ);
  • Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Комітету з нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 9 січня 1998 р. № 4.

Електричні машини, апарати, обладнання, електропроводи та кабелі за виконанням та ступенем захисту мають:

  • відповідати класу зони згідно з ПУЕ;
  • мати апаратуру захисту від струмів короткого замикання та інших аварійних режимів.

Забороняється!
Застосування саморобних некаліброваних плавких вставок.
Користуватися електроприладами, що перебувають в аварійному стані.

Не можна допускати, щоб внаслідок вмикання великої кількості електрообладнання створювалося перевантаження і відбувалося перегрівання мережі. Залежно від діаметра перерізу і матеріалу дротів електромережі, а також потужності обладнання, що підключається, фахівець-електрик визначить, яку кількість електроприладів можна одночасно використовувати.

Не менш важливо дотримуватися вимог безпеки у випадку роботи з газовим обладнанням. Як електро-, так і газове обладнання має бути тільки промислового виготовлення.

У будинках закладів харчування, у технологічному процесі яких використовуються газові прилади, виробничі приміщення слід відокремлювати від приміщень для відвідувачів:

  • протипожежними перегородками 1 типу;
  • протипожежними перекриттями 3 типу.

Слід передбачити пристрої для автоматичного припинення подачі газу у випадку пожежі, зблоковані з автоматичною пожежною сигналізацією, а також для ручного припинення подачі газу.

При використанні газового обладнання слід пам’ятати про облаштування приміщення вентиляцією.

Системи вентиляції, витяжні труби та шафи на об’єктах при кількості посадочних місць ≤ 50 необхідно захищати спеціальними автоматичними установками пожежогасіння2.

Під час роботи газового обладнання:

  • необхідно стежити, щоб вогонь не залила кипляча рідина або не загасив протяг;
  • не можна в безпосередній близькості від газових пальників розміщувати легкозаймисті речовини і предмети.

Забороняється!
Під час заміни балонів:

  • користуватися відкритим вогнем;
  • палити;
  • вмикати та вимикати електроприлади.

Слід регулярно перевіряти справність газового обладнання. Для цього необхідно укласти договір зі спеціалізованою організацією на перевірку його технічного стану.

Тільки фахівець може проводити:

  • установку, заміну, ремонт газового обладнання;
  • прочищення, перевірку димових і вентиляційних каналів;
  • заміну балонів газобалонної установки.

Увагою власників кафе не повинні бути обділені евакуаційні шляхи і виходи.

Ширину евакуаційних виходів з коридорів на сходові клітки, а також маршів сходів, інші вимоги до шляхів евакуації слід приймати згідно з:

  • ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги», затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2016 р. № 287 (далі — ДБН В.1.1-7:2016);
  • ДБН В.2.2-9:2018 «Будинки і споруди. Громадські будинки та споруди. Основні положення», затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28 вересня 2018 р. № 260 (далі — ДБН В.2.2-9:2018).

Основне порушення, яке може створити загрозу життю і здоров’ю людей у випадку пожежі — застосування на шляхах евакуації оздоблювальних і конструктивних матеріалів, які мають високу димоутворюючу здатність, токсичність, групи горючості, здатні призвести до швидкого поширення вогню.

Приміщення, проходи, шляхи Вимоги
Під час розрахунку евакуаційних проходів у залах підприємств харчування слід передбачати не менше 0,2 м2 площі шляху евакуації на кожну людину, що евакуюється ним
Приміщення, в яких знаходиться 50 і більше людей повинні мати не менше двох евакуаційних виходів, які слід постійно утримувати в справному стані
Евакуаційні шляхи і виходи повинні розташовуватися таким чином, щоб не створювати зустрічних або перехресних потоків людей
Під час перебування людей у приміщенні двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише зсередини за допомогою запорів, засувок, гачків, які легко відкриваються
Матеріали, які застосовуються для опорядження приміщень та шляхів евакуації повинні мати показники пожежної небезпеки, що відповідають вимогам ДБН В.1.1-7:2016, ДБН В.2.2-9:2018, ДБН В.2.2-24:2009 «Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 12 лютого 2009 р. № 67 (далі — ДБН В.2.2-24:2009)

Не можна використовувати для виготовлення підлоги на шляхах евакуації слизькі матеріали, встановлювати на них дзеркала і фальшиві двері.

Під час огляду стану евакуаційних шляхів і виходів слід звертати увагу на те, щоб вони не були захаращені меблями, обладнанням, різними матеріалами, навіть якщо це не зменшує їх нормативної ширини. Захаращення евакуаційних шляхів і виходів може ускладнити рух людей у безпечну зону.

Під’їзд до будівлі, сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням, яке необхідно вмикати з настанням сутінків. Зовнішнє освітлення має забезпечувати у разі пожежі швидке знаходження засобів пожежогасіння.

Повну версію статті ви можете прочитати на сторінках 10 номеру журналу «Охорона праці і пожежна безпека», а також не забувайте про підписку на 2020 рік.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...