При зверненні в райлікарню щодо проходження працівниками медичних оглядів нав’язують отримання працівниками психіатричних сертифікатів


При зверненні в райлікарню щодо проходження працівниками медичних оглядів нав’язують отримання працівниками психіатричних сертифікатів

Вимога працівників районної лікарні щодо проведення працівникам птахокомплексів попереднього (при прийомі на роботу) та періодичних медичних оглядів у психіатра є неправомірною.

Зазначені медичні огляди проводяться для категорій працівників згідно з Переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих — додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2000 р. № 1465 «Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих» (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 726 від 25 травня 2006 р. та № 859 від 26 червня 2007 р.).

У редакції постанови № 924 від 10 жовтня 2012 р. відсутній пункт 18 «…робітники тваринницьких ферм і комплексів», на який посилаються працівники районної лікарні.

До речі, за результатами психіатричного медичного огляду працівнику видається довідка за формою, наведеною у постанові КМУ від 27 вересня 2000 р. № 1465, а не сертифікат, як цього вимагають у райлікарні.

Неправомірні вимоги працівників районної лікарні ви можете оскаржити до районного закладу Державної СЕС, яка відповідно до п. 4.3.1 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 р. № 246 здійснює контроль за повнотою проведення медоглядів, або до суду.

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»