Охорона здоров’я та безпека праці в галузі ІТ. Важливі вимоги до роботодавців та працівників


Охорона здоров’я та безпека праці в галузі ІТ. Важливі вимоги до роботодавців та працівників

Інформаційні технології та фахівці, які працюють у цій сфері

Інформаційні технології (далі — ІТ) є вагомою частиною системи управління підприємством та інструментальними засобами для підвищення його конкурентоспроможності. Вони забезпечуються системою методів, процесів та способів використання обчислювальної техніки й систем зв’язку для створення, збору, передачі, пошуку, оброблення та поширення інформації.

Інформація — це будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

Одним із напрямів державної інформаційної політики, визначених Законом України від 02.10.1992 р. № 2657-XII «Про інформацію», є створення інформаційних систем і мереж інформації та забезпечення інформаційної безпеки.

Протипожежний захист і його підводні камені. З’ясовуємо, в яких випадках слід звернутися до фахівця — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Спеціалісти, які працюють у сфері ІТ, вирішують функції та завдання організації й координації робіт зі збору, отримання, накопичення, зберігання, обробки, аналізу та передачі інформації (графічної, текстової, цифрової, аудіо- й відеоінформації) з використанням засобів обчислювальної техніки. Така техніка забезпечує високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосереджених даних та доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування.

 

Фахівців, які мають справу з використанням комп’ютерів і програмного забезпечення для зберігання, перетворення, захисту, обробки, передачі й отримання інформації, зараховують до категорії ІТ-фахівців. ІТ залежить від технічного, програмного, інформаційного, методичного та організаційного забезпечення. Зі свого боку програмне забезпечення (далі — ПЗ) реалізує функції накопичення, обробки, аналізу, зберігання, інтерфейсу з комп’ютером.

Робоче місце ІТ-фахівців зазвичай облаштовується персональним комп’ютером, оргтехнікою, лінією зв’язку та комп’ютерною мережею. Комп’ютери оснащуються вбудованими комунікаційними можливостями, швидкісними модемами, великими обсягами пам’яті, сканерами, пристроями розпізнавання голосу та рукописного тексту.

Електронний документообіг у сфері ОП: актуальність, труднощі, план до дій — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Хто саме належить до категорії IT-фахівців

Зазвичай до цієї категорії зараховують працівників, які:

  • обслуговують комп’ютерне обладнання та займаються ремонтом офісної техніки, налаштуваннями роботи корпоративних сайтів, усуненням неполадок із мережею «Інтернет»;
  • створюють ПЗ для різних обчислювальних пристроїв (такі спеціалісти прописують код та створюють різноманітні програми. Вони безпосередньо займаються інформаційними технологіями);
  • працюють із готовими інформаційними продуктами тощо.

Такі функціональні обов’язки виконують:

  • інженери-розробники комп’ютерного обладнання;
  • системні адміністратори;
  • програмісти різних профілів;
  • тестувальники ПЗ;
  • розробники сайтів та інші професіонали й фахівці, професії яких передбачені у Класифікаторі професій ДК 003:2010.

Ідемо в ногу з часом! Світові тенденції та інновації у сфері ОП — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

До спеціалістів, які працюють у сфері ІТ, належать також фахівці, що працюють у галузі захисту інформаційних технологій: розробники систем захисту інформації, аналітики загроз безпеки, фахівці з питань безпеки (інформаційно-комунікаційні технології), фахівці з тестування систем захисту інформації та фахівці з технічного захисту інформації.

 

В Україні проблемами в галузі інформаційних технологій та захисту інформації займається Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри), якому підпорядкована Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

Читати статтю повністю

Далі у статті:

  • Про вимоги охорони здоров’я та безпеки праці, яких повинні дотримуватися ІТ-фахівці
  • Шкідливі та небезпечні виробничі фактори, з якими стикаються ІТ-фахівці
  • Якими є вимоги з електроезпеки для ІТ-фахівців

Зразки документів:

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Передплата

Матеріали до теми


Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...