Обробка угідь аграрного комплексу пестицидами та агрохімікатами: ключові норми та правила безпеки, яких необхідно дотримуватися


Обробка угідь аграрного комплексу пестицидами та агрохімікатами: ключові норми та правила безпеки, яких необхідно дотримуватися

Під час весняно-літнього періоду активно проводяться сільськогосподарські роботи на угіддях аграрного комплексу, що передбачають використання пестицидів та агрохімікатів. І саме в цьому питанні хочеться наголосити на важливості дотримання вимог безпеки під час виконання таких робіт. Насамперед з’ясуймо термінологію та ключові особливості агрохімікатів і пестицидів відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.1995 р. № 86/95-ВР.

Агрохімікати являють собою різноманітні речовини, зокрема й органічні, мінеральні та бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші, що використовуються з метою підвищення родючості ґрунтів, збільшення урожайності сільськогосподарських культур та поліпшення якості рослинної продукції.

Пестициди, зі свого боку, є хімічними речовинами, що використовуються в сільському господарстві та садівництві для боротьби зі шкідниками, такими як шкідливі мікроорганізми, рослини та тварини. Вони являють собою хімічні сполуки, призначені для захисту рослин і сільськогосподарських продуктів, а також боротьби з переносниками небезпечних захворювань.

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило Наказ «Про затвердження Правил щодо забезпечення родючості ґрунтів і застосування окремих агрохімікатів» від 24.11.2021 р. № 382 (далі — Наказ № 382). Як зазначається в пояснювальній записці, одним із основних очікуваних результатів впровадження Наказу № 382 є зменшення рівня забруднення поверхневих та підземних вод нітратами, що походять із сільськогосподарських джерел.

Серед ключових положень Правил щодо забезпечення родючості ґрунтів і застосування окремих агрохімікатів (далі — Правила) передбачено встановлення небажаних періодів для внесення добрив у ґрунт, визначення умов унесення добрив поблизу водних об’єктів, наведено правила щодо підтримання якості ґрунту при формуванні сівозмін, а також обов’язкове планування внесення добрив та ведення обліку їх застосування.

Зверніть увагу! Міністерство наголошує, що впровадження цих Правил є необхідним у контексті угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Цей комплекс заходів спрямований на покращення якості ґрунтів, збереження навколишнього середовища та забезпечення сталого розвитку сільськогосподарського сектору. Додатки до наказу містять конкретні дані щодо небажаних періодів для обробки ґрунту, норм унесення добрив та доз, які можуть бути використані для досягнення оптимального зростання рослин.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Застосування Правил щодо використання агрохімікатів становить велике значення для збереження якості ґрунтів, покращення врожайності та забезпечення сталого розвитку аграрного сектору. Дотримання цих правил сприятиме зменшенню використання шкідливих речовин, підвищенню безпеки працівників, а також зниженню негативного впливу на навколишнє середовище.

Особливості оброблення угідь агрохімікатами в умовах дії воєнного стану

Агропромисловий комплекс України в умовах дії воєнного стану відіграє ключову роль у відновленні економіки. Для сприяння його роботі впроваджуються спрощення в законодавстві та програми підтримки. Зокрема, активно працює програма кредитування «Доступні кредити 5—7—9%», за якою вже було виділено кредити на суму 6,7 млрд грн.

Серед інших полегшень — скасування додаткових процедур сертифікації насіння, спрощення маркування імпортованих продуктів, зняття бар’єрів для експорту та дозволених груп товарів, полегшення доступу до палива, пестицидів і агрохімікатів та скасування ліцензування експорту кукурудзи й соняшникової олії.

Водночас існує кілька питань, які потребують регулювання на рівні законодавства. Два законопроєкти перебувають на розгляді Верховної Ради України та мають стати основою для регулювання сільськогосподарського сектора та земельних відносин в умовах воєнного стану.

Це, зокрема, Проєкт Закону України від 08.04.2022 р. № 7264 «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану», спрямований на спрощення фітосанітарних заходів при експорті, імпорті та переміщенні територією України сільськогосподарської продукції рослинного походження; забезпечення українських аграріїв доступними пестицидами і агрохімікатами; підтримку органічного сектору аграрної галузі України. Він також передбачає спрощення фітосанітарних заходів і процедур, дозвіл на імпорт вантажів з живими тваринами, що транзитом перетинають країни з небезпечними хворобами.

Крім того, Проєкт Закону України від 15.04.2022 р. № 7289 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» пропонує внести зміни до законодавчих актів та має на меті вирішення нагальних потреб національної економіки. Зокрема, пропонується врегулювати питання надання та зміни цільового призначення земельних ділянок для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщуються із зони бойових дій. Також розглядається будівництво та розширення річкових портів, мультимодальних терміналів та виробничо-перевантажувальних комплексів.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: (067) 317-58-86 

Також чинним є НПАОП 0.00-1.42-08 «Правила безпеки праці під час виконання авіаційно-хімічних робіт», затверджений наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 06.06.2008 р. № 129 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.07.2008 р. за № 697/15388. У розділах V, VI чітко визначені вимоги до персоналу щодо виконання робіт:

  1. До виконання робіт із пестицидами й агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки та жінки, які годують немовлят, громадяни пенсійного віку, а також особи, які мають протипоказання за станом здоров’я.

Зверніть увагу! Не дозволяється допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб у нетверезому стані та стані наркотичного сп’яніння.

  1. Навчання та перевірка знань із питань охорони праці здійснюється відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 р. за № 231/10511 (НПАОП 0.00-4.12-05), а з питань пожежної безпеки — згідно з вимогами Правил пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 р. № 1417.
  2. Працівники, діяльність яких безпосередньо пов’язана із застосуванням пестицидів і агрохімікатів, повинні проходити медичний огляд відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 р. за № 846/14113.
  3. Усі працівники, задіяні на роботах з пестицидами і агрохімікатами, повинні забезпечуватися спеціальним одягом, взуттям і засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених ризиків шкідливого впливу на їхніх робочих місцях.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (067) 317-58-86 

Додаткові вимоги безпеки під час виконання робіт:

  1. Безпека виробничих процесів, пов’язана із готуванням робочих розчинів пестицидів і агрохімікатів та їх завантаження в ємності, повинна забезпечуватися відповідно до вимог Системи стандартів безпеки праці в Україні.
  2. Протипожежний захист забезпечується відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів із питань пожежної безпеки в Україні.
  3. Уміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони під час роботи с пестицидами не повинен перевищувати гранично допустимої концентрації цих речовин, визначеної в Санітарних нормах і правилах.
  4. Роботи з готування робочих розчинів пестицидів і агрохімікатів повинні бути механізовані.
  5. Розчини хімікатів, у процесі готування яких відбувається виділення пальних газів, необхідно готувати у відкритих ємностях.
  6. Хімікати, що зберігаються на завантажувальному майданчику, повинні бути захищені від впливу сонячних променів.
  7. Рідкі хімікати, здобуті шляхом змішування, слід готувати безпосередньо перед застосуванням у кількостях, що відповідають можливостям механічних засобів для внесення.
  8. Машини й механізми, що задіяні у процесі, повинні відповідати вимогам Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2013 р. № 62.
  9. Під час експлуатації навантажувальних засобів не дозволяється:
  • проводити ремонтні та регулювальні роботи на механічному навантажувачі під час виконання вантажних операцій із пестицидами й агрохімікатами;
  • нахилятися над відкритим бункером при працюючому елеваторі;
  • очищувати стінки бункера за працюючого шнека;
  • вмикати вал відбору потужності трактора, не переконавшись, що біля робочих органів навантажувача відсутній персонал;
  • залишати навантажувальні механізми з двигунами, що працюють, поруч із ємностями з пестицидами й агрохімікатами.
  1. Під час завантаження машини препаратами на масляній основі корпус машини та навантажувач повинні бути заземлені для забезпечення зняття статичної електрики.
  2. Під час готування хімікатів та їх завантаження в машині необхідно дотримуватися таких вимог:
  • розкривати тару з хімікатами лише спеціальними інструментами;
  • порожню тару складати осторонь від місця завантаження розкритим дном донизу, а потім її знешкоджувати та вивозити;
  • паперову та фанерну тару спалювати у спеціально відведених місцях;
  • уважно ознайомлюватися зі змістом етикеток на хімікатах;
  • не вдихати парів із контейнерів незалежно від того, використовуються вони чи є порожніми;
  • використовувати засоби індивідуального захисту;
  • після кожного завантаження видаляти з поверхні машини всі випадково розсипані та пролиті хімікати;
  • оберігати хімікати від засмічення під час їх готування й завантаження, щоб не знижувати продуктивність автохімапаратури машини;
  • у разі можливого осадження хімікатів (випадання осаду) забезпечити їхнє перемішування як до завантаження, так і під час нього;
  • перебувати з підвітряного боку, щоб пил і бризки хімікатів не потрапляли на працюючих;
  • машиністу, який виконує роботи, не дозволяється брати участь у роботах, пов’язаних із готуванням робочих розчинів та їх завантаженням у машину.
  1. Під час завантаження машини хімікатами не дозволяється:
  • наливати рідину вручну (цебрами);
  • вимірювати рівень хімікату в баку за допомогою мірної лінійки;
  • одночасно заправляти машину паливно-мастильними матеріалами та хімікатами.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Рекомендації щодо безпечного оброблення угідь агрохімікатами та пестицидами

Оброблення угідь агрохімікатами й пестицидами є важливою процедурою в агропромисловому комплексі, яка вимагає чіткого дотримання безпеки та регулятивних вимог. Ось деякі рекомендації та вимоги до цього процесу:

  1. Перед початком робіт із обробки сільгоспугідь необхідно перевірити, врегулювати та випробувати на воді всю використовувану техніку, застосовувати засоби індивідуального захисту на корпусах машин, а також обов’язково обладнати їх бачком із водою для миття рук працівниками.
  2. Рекомендуємо проводити обробку агрохімікатами за допомогою вентиляторних або штангових тракторних обприскувачів при швидкості вітру, що не перевищує 4 м/с. Рухатися слід проти напрямку вітру, дотримуючись мінімальної відстані 300 м від населених місць, водойм, зон відпочинку та ділянок, де проводяться ручні роботи з догляду за рослинами.
  3. Сертифікація агрохімікатів: важливо використовувати лише сертифіковані агрохімікати, які відповідають стандартам безпеки та якості.
  4. Для приготування робочих розчинів слід застосовувати спеціальні розчинні вузли та заправні майданчики з бетонним або асфальтовим покриттям, які розташовані на відстані не менше 500 м від житлових і громадських будівель, ферм, джерел водопостачання та берегів рибогосподарських водойм.
  5. Відповідне дозування: вкрай важливо дотримуватися рекомендованих доз агрохімікатів, адже їхнє передозування може негативно вплинути на ґрунт і врожай.
  6. Попередня обробка ґрунту: перед унесенням агрохімікатів необхідно провести обробку ґрунту, щоб забезпечити оптимальне всмоктування хімікатів.
  7. Ротація культур допомагає запобігти накопиченню шкідливих речовин у ґрунті та зменшує потребу в агрохімікатах.
  8. Інтегроване управління шкідниками: необхідно використовувати агрохімікати як останній захід у боротьбі зі шкідниками, застосовуючи стратегію інтегрованого управління шкідниками. Це означає, що спочатку слід використовувати біологічні, культурні та механічні методи контролю.
  9. Авіаобробка пестицидами допускається у випадках, коли неможливо використати наземну техніку, та проводиться при швидкості вітру, що не перевищує 4 м/с, із метою зменшення розсіювання препарату, при цьому ділянки, які підлягають обробці, мають перебувати на відстані не менше 2 км від населених пунктів.
  10. Місця відпочинку та прийому їжі на угіддях, а також зберігання продуктів і води повинні бути розташовані на відстані не менше 200 м від місць, де проводяться роботи з пестицидами.

При використанні складів пестициди повинні зберігатися у відокремлених приміщеннях, щоб уникнути забруднення середовища.

 

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

  1. Дотримання строків безпечного виходу людей на площі, які були оброблені пестицидами, є важливим заходом профілактики отруєнь. Для проведення ручних робіт на таких площах необхідно дотримуватися строку безпеки в 7 днів, а для механізованих робіт — 3 дні.
  2. Роботи на оброблених пестицидами ділянках можна відновлювати лише після закінчення встановлених термінів, що залежать від хімічних властивостей використаних пестицидів (від 1 до 60 днів), а пасіку дозволяється повертати на оброблену ділянку через 25 днів.
  3. Із ділянок, які підлягають обробці, необхідно заздалегідь вивозити вулики на відстань не менше 5 км і повертати їх назад протягом 1—7 днів залежно від використаних хімічних препаратів.
  4. Пестициди слід зберігати в заводській тарі (барабанах, бочках, скляних бутлях, каністрах тощо), де на кожній упаковці зазначати найменування препарату, номінальний відсоток діючої речовини, групу пестициду, знак небезпеки, масу нетто, а також напис «Вогненебезпечно» або «Вибухонебезпечно».
  5. Перевозити пестициди та агрохімікати потрібно у присутності відповідальної особи на спеціально обладнаному транспорті, у справній та добре закритій тарі, забороняючи спільне перевезення з іншими вантажами або харчовими продуктами.
  6. Після завершення роботи кузови, баки, ємності та робочі органи машин, що використовуються для внесення добрив, а також транспортні засоби підлягають очищенню та промиванню водою. У випадку роботи з пестицидами на них наноситься знешкоджуюча речовина (25% розчин хлорного вапна), після чого їх варто залишати на 40—50 хвилин. Після цього необхідно провести промивання водою задля безпеки та запобігання виникненню залишків шкідливих речовин.

Слід зазначити, що дотримання цих норм є важливим не лише для безпеки здоров’я людей, які працюють із агрохімікатами та пестицидами, але й для збереження біорізноманіття та правильного функціонування екосистем. Крім того, використання хімічних речовин повинно бути вбудоване в більш широку систему управління аграрними угіддями, яка передбачає планування врожаю, обертання культур, управління шкідниками та хворобами.

Загалом стратегія обробки угідь агрохімікатами вимагає глибокого розуміння як хімії та екології, так і взаємозв’язку між аграрною діяльністю та навколишнім середовищем. Дотримання цих норм допоможе забезпечити ефективне використання ресурсів, максимізацію продуктивності та збереження здоров’я і благополуччя людей та екосистем.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Яким є негативний вплив оброблювальних хімічних речовин на здоров’я людини?

Негативний вплив агрохімікатів та пестицидів на здоров’я працівників та цивільного населення може бути надто серйозним, тому важливо дотримуватися чітких правил, а також знати перелік необхідних дій у разі отруєння. Наводимо декілька рекомендацій:

  1. Необхідно постійно пам’ятати, що пестициди, які накопичуються у великих кількостях в організмі людини, призводять до розвитку хронічних захворювань, гострих отруєнь, збільшення вроджених аномалій розвитку та дитячої смертності, а також можуть виділятися з організму та передаватися дітям через материне молоко, що є ще однією негативною властивістю цих речовин.
  2. Слід звернути увагу на те, що пестициди рослинного походження, зокрема інсектициди типу піретроїдів, є найнебезпечнішими, оскільки вони можуть забруднювати навколишнє середовище, потрапляти на людей та накопичуватися в ґрунті й корисних рослинах.
  3. Важливо правильно застосовувати системні фунгіциди, що є стійкими до змивання з рослин, адже в іншому разі вони можуть завдати шкоди посівам, навколишньому середовищу, здоров’ю людей, тварин та птахів, особливо з огляду на широкі межі норм витрат препарату, зазначені в багатьох інструкціях, наприклад, 1—2 кг на 1 га.
  4. При обробленні угідь агрохімікатами слід завжди використовувати захисний одяг, зокрема рукавиці, спеціальний одяг, захисні окуляри та маску. Це допоможе запобігти прямому контакту зі шкірою, очима та дихальними шляхами.
  5. Після роботи з агрохімікатами обов’язково необхідно мити руки та обличчя з милом і водою. Якщо працівник носив захисні рукавиці, варто їх обережно зняти, уникаючи контакту із забрудненою поверхнею.
  6. Важливо ознайомитися з інструкціями щодо безпечного використання агрохімікатів та пройти навчання з правильного застосування цих речовин. Розуміння вимог та правил поведінки допоможе уникнути небезпеки для працівників та навколишнього середовища.
  7. Ніколи не можна використовувати агрохімікати для лікування особистих медичних проблем без консультації з лікарем. Ці речовини призначені для використання в сільському господарстві й потребують спеціальних знань та досвіду для безпечного застосування.
  8. Працівникам необхідно звертатися до лікаря для регулярного медичного огляду та виявлення можливих наслідків впливу агрохімікатів на здоров’я. Раннє виявлення та вчасне лікування можуть допомогти попередити серйозні проблеми.

Важливо! Усі без винятку пестициди мають мутагенні або інші негативні наслідки для живої природи та людини, а вплив сучасних органофосфатних пестицидів, що швидко розкладаються, може призводити до розвитку депресій, роздратування, порушень пам’яті та інших нейропсихологічних проблем. Близько 90% сіх фунгіцидів, 60% гербіцидів та 30% інсектицидів мають канцерогенні властивості.

Як бачимо, розвиток хімізації в сільському господарстві можна оцінити як економічно вигідний, але екологічно небезпечний для навколишнього середовища та здоров’я людини, якщо нехтувати нормами її використання. А отже, для правильного застосування пестицидів та агрохімікатів під час оброблення угідь вкрай важливо дотримуватися усіх наявних інструкції, правил, зазначених у нормативних документах, вимог та рекомендацій спеціалістів.

Костянтин Доброхотов, експерт з охорони праці, seo-копірайтер ПП «Безпека праці»

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...