Найпоширеніші запитання власників бізнесу щодо сонячних електростанцій


Найпоширеніші запитання власників бізнесу щодо сонячних електростанцій

Найпоширеніші запитання власників бізнесу щодо сонячних електростанцій

Попри виклики війни, бізнес адаптовується та інвестує у власну стійкість. Згідно з результатами EBA, майже половина підприємців очікують зростання бізнесу у 2023 році. Підвищення тарифів та нестабільність енергосистеми змушують підприємців цікавитись власною сонячною генерацією.

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на ставлення до сонячної енергетики?

Перші кілька місяців бізнес зайняв вичікувальну позицію, заморозивши додаткові витрати та інвестиції. Проте починаючи з осені інтерес до сонячної енергетики повернувся. З одного боку – через відключення і розмови про збільшення тарифів, а з іншого – через позитивну динаміку політичних і військових подій.

Сонячні електростанції (СЕС) більше не сприймають як інвестицію у далеке майбутнє, – тепер це обов’язковий інструмент адаптації та конкуренції.

Дозвіл чи декларація? Особливості на період дії воєнного стану — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Що дає бізнесу сонячна електростанція?

Встановлення СЕС – це стратегічний крок. Станція не забезпечить живленням все підприємство під час відключень, але одразу після встановлення почне зменшувати рахунки за електроенергію. Це дозволить покращити рентабельність бізнесу, отримавши надійне джерело невичерпної енергії на багато років.

Як обрати правильний вид та потужність СЕС?

Бізнес обирає між двома типами сонячних електростанцій: мережевою і автономною. До складу автономної, крім фотомодулів, входять промислові акумуляторні батареї та спеціальний інвертор. У світлий час доби вона виробляє електроенергію для поточного споживання, а надлишок накопичує в акумуляторах. Натомість мережева не має акумуляторів, але максимально проста та доступна за вартістю.

Деякі власники бізнесу очікують, що СЕС працюватиме в режимі генератора при відключеннях, але це актуально лише для автономного типу.

Цивільний захист на підприємстві: в мирний час та в умовах воєнного стану — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

“Коли електрична мережа відсутня, мережева СЕС не працює – це важливий акцент. Мережева СЕС – це передусім економія дорогої електроенергії в умовах стабільного елетропостачання і зростання тарифу. Автономна станція забезпечує резерв і безперебійну роботу, але її вартість і термін окупності – значно більші”, — зазначає Олексій Шишканов, керівник напрямку СЕС для бізнесу компанії “Атмосфера”.

Станцію можна встановлювати частинами, як конструктор Lego. Це дозволить інвестувати в комфортному темпі, поступово нарощуючи потужність. Можна перетворити мережеву станцію на автономну та збільшувати місткість завдяки додатковим акумуляторам.

Яким бізнесам вигідна власна СЕС?

Сонячна електростанція підходить будь-якому підприємству, яке споживає електроенергію та має вільні дахи або наземні площі. Найбільш вигідна СЕС бізнесу, який споживає більшу частку електроенергії влітку та в денний час доби.

Власна станція цікава і підприємствам, які працюють за стабільним графіком споживання цілий рік. Влітку обʼєм генерації у 2-3 рази більший ніж взимку, але середньорічна економія усе ще значна. Інвестиція в СЕС – це не ситуативний попит та не забезпечення резерву на короткі дистанції. Це – проєкт, який працюватиме десятки років та збереже значно більше коштів, ніж він вартував.

Яка вартість обслуговування?

Для максимально швидкої окупності власних інвестицій, власнику слід пам’ятати прості правила експлуатації. Сонячні електростанції потребують періодичного сервісного обслуговування, як і будь-які електроприлади. Раз на рік необхідно здійснювати огляд фотомодулів на предмет пошкоджень, обслуговування інверторів та перевірку стану кабельних з’єднань. Також щороку у лютому-березні рекомендується проводити тепловізійну діагностику сонячних панелей. Обстеження станції фахівцями та видача звіту тривають від одного до пʼяти днів.

Чи продовжується строк дії документів дозвільного характеру на виконання робіт підвищеної небезпеки під час дії воєнного стану — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Коли окупиться?

Для відповіді на це питання слід розуміти, яким буде тариф на електроенергію. За нинішніх умов можна говорити про термін від 3 до 5 років. Коли тариф зростатиме, термін окупності буде скорочуватись. НКРЕКП вже вивчає варіанти перегляду тарифів. Якщо дотримуватись рекомендацій, станція прослужить не менше 25 років.

Вартість обладнання та робіт буде збільшуватись. Серед причин:

  • зростання вартості кремнію, срібла та алюмінію, з яких виготовляються фотомодулі;
  • зростання вартості енергоносіїв;
  • пошук Європою альтернатив російській нафті та газу. Протягом 2022 року потужності сонячної енергетики в Європі зросли майже на 50%.

Китай, як головний виробник обладнання для СЕС, в першу чергу працюватиме на задоволення попиту великого європейського ринку. Це дозволить китайським виробникам підняти ціни на обладнання.

Найкращий час почати проєктувати сонячну станцію – саме зараз, коли починає збільшуватись світловий день. Це дозволить вже у перші місяці експлуатації СЕС максимально економити завдяки перевагам теплого сезону.

Джерело: MIND

Передплата

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...