...

Експертиза умов праці швачки


Експертиза умов праці швачки

Швачка — це майстриня, яка займається пошиттям одягу та інших речей.
Необхідність в швейних послугах з’явилася ще тоді, коли людині вперше прийшла ідея захистити своє тіло яким-небудь одягом – в кам’яному столітті.

Швачка – одна із стародавніх професій, яка докорінно змінилася в процесі науково-технічного прогресу. Спочатку це була ручна праця, а з появою швейних фабрик вона набула механізованих форм. Професія затребувана у швацькому, хутряному, трикотажному, текстильно-галантерейному, головних уборів, інших виробів, валяльно-войлочному, такелажному та інших виробництвах текстильної промисловості, має популярність для індивідуального пошиття одягу.

Робота носить індивідуальний характер із використанням бригадної або індивідуальної форм організації роботи. Може виконувати весь обсяг роботи (швачка індивідуального пошиття в ательє) або одну з операцій (швачка-моторист у великосерійному виробництві). Працює в один-двозмінному режимі, індивідуально або у складі бригади, у вільному (швачка в ательє) або заданому темпі (на конвеєрі). Її технологічну основу становить виготовлення виробів із різноманітних тканин поточним методом. Процес пошиття здійснюється за допомогою універсальних і спеціальних швейних машин, обладнання для волого-теплової обробки (прасок і пресів) та швейного приладдя.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженим наказом Міністерства промислової політики України від 13.07.2005 року № 245, швачка виконує на машинах або вручну операції з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів, ліквідує обрив ниток, міняє шпулі, регулює натяг ниток та частоту строчки, контролює якість крою, відповідність фурнітури до кольору та призначення виробів, відповідність кольору деталей виробів, прикладних матеріалів, ниток, усуває дрібні неполадки в роботі устаткування, яке обслуговує. Це операції простої, середньої складності, складні та особливо складні з пошиття виробів із різних матеріалів тощо.

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 року №327, є професійна назва роботи «Швачка» (код 7436), яка належить до професійного угруповання «Швачки та вишивальниці» розділу «Кваліфіковані робітники з інструментом».
Споріднені професії: вишивальниця, закрійник, кравець. Професія швачки має від 1 до 5 розрядів.

Увага!
Легка промисловість, до якої належить швене виробництво, лише називається легкою. Насправді це важка праця. В хороших швачок, кравця або закрійника мають бути спритні руки і зразковий зір, завидна посидючість.

Експертиза умов праці
Робота швачки кваліфікується як фізична праця середнього рівня важкості. Працюють за цим фахом переважно жінки. Їхня робота проходить у цехах із побутовим мікрокліматом та індивідуальним освітленням. Її специфічною особливістю є фіксована сидяча поза, що передбачає наявність робочого стільця, який регулює висоту та кут нахилу спини. З метою профілактики стомлення та відновлення працездатності швачки використовують регламентовані перерви для відпочинку.

Читайте також: Якісна та вчасно проведена експертиза — гарантія збереження життя та здоров’я людини праці

Хоча професія швачка фізично не важка, але людина, яка працює за цим фахом, повинна бути фізично витривалою. Під час роботи найбільш завантажені зоровий, дотиковий та руховий органи. Підвищені вимоги ця професія ставить до стійкості уваги та просторового сприймання. Для якості швацької роботи потрібні наочно-образне й логічне мислення, наочно-образна пам’ять. Швачка повинна добре регулювати психічні процеси та емоційні стани, бути акуратною і мати розвинений естетичний смак. Для оволодіння даною професією необхідна добра підготовка з анатомії й фізіології людини, математики, креслення, малювання, фізики та трудового навчання.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про відпустки», щорічну основну відпустку надають швачці тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік.

Оскільки ця професія не передбачена списками №1 і №2, тобто не є законодавчо визнаною професію зі шкідливими або важкими умовами праці, швачки не мають прав на будь-які пільги та компенсації, зокрема і на доплати за умови праці.

Але якщо це передбачено трудовою угодою або колективним договором, керівник підприємства має право надати додаткові дні відпустки на власний розсуд. Колективний договір підприємства може передбачати виплату робітникам доплати за професійну майстерність, надбавку за високі досягнення в праці, за стаж роботи, премії.

Читайте також:  Експертиза умов праці гончара

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...