Експертиза умов праці муляра


Експертиза умов праці муляра

Муляр – це робітник, який бере участь у зведенні та ремонті житлових будинків, мостів, промислових та інших споруд із природних і штучних будівельних матеріалів.

Одним з найдавніших людських занять є будівництво, а з усіх будівельних професій найбільш древня – муляр. Вона з’явилася ще тоді, коли первісні люди вийшли із печер і почали дбати про стіни, які б захищали їх від пронизливого вітру, та дах, який боронив би від снігу та дощу. З того самого часу людина будує: переходячи від примітивних будівель з кісток мамонтів до складних і довершених споруд, які є пам’ятками досягнень мулярської праці минулих епох.

Муляр наших днів – це будівельний робітник, що споруджує будинки та інші об’єкти із природних і штучних будівельних матеріалів (від простих традиційних – до новаційних високотехнологічних).

Муляр повинний знати: технологію зведення і монтажу частин будинку; призначення, пристрої, правила експлуатації інвентарю, інструментів, пристосувань, що використовують при виконанні кладки чи ремонту кам’яних конструкцій будинків і споруджень; правила техніки безпеки, прийоми передачі сигналів, команд крановику; основні властивості природних і штучних будівельних матеріалів і розчинів.

Умови роботи. Виробничі операції муляр виконує за допомогою ручних інструментів: кельми, молоточка-кирки, ковша-лопати, розшивки. Кельма – невелика (довжиною близько 30 сантиметрів) лопатка з вигнутою ручкою. Кельмою робітник розрівнює розчин на стіні, заповнює їм вертикальні шви кладки і видаляє надлишок, що виступив на лицьовій поверхні стіни.

Експертиза умов праці

Увага! Муляр може працювати як у приміщенні, так і на відкритому повітрі (можливо, на висоті).

До шкідливих умов праці відносяться: погодні умови (якщо будівництво ведеться на відкритому повітрі), шум і вплив матеріалів, що застосовуються.

Читайте також:  Експертиза умов праці гончара

Будівництво – справа важка, тому не кожен може виконувати цю роботу вправно та якісно. Адже робітникам доводиться переносити важкі будівельні матеріали, дихати пилом, працювати за будь-якої погоди, а інколи й цілий день на висоті. Це викликає постійну напруженість організму.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими та із шкідливими і важкими умовами праці за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Читайте також:  Експертиза умов праці швачки

Згідно з розділом XXVII «Будівництво» Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. №461, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають муляри, зайняті в бригадах мулярів і в спеціалізованих ланках мулярів комплексних бригад.

Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є не тільки наявність професії (посади )та виробництва в конкретному Списку, а й підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80%), установленого для такого виробництва, робіт, професій та посад. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.

Також за результатами атестації робочих місць муляри мають право на підвищену оплату праці, додаткову відпустку.

Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, у трудовій книжці робиться відповідний запис (пункт 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників) та додається витяг з наказу про результати атестації (пункт 9 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці).

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Рівенській області


width: 450px; height: 50px; line-height: 28px; -moz-border-radius: 3px; -webkit-border-radius: 3px; -khtml-border-radius: 3px; border-radius: 3px; text-align: center; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 17px; } .btn-vidannya:hover { background:#FFA07A; color:#fff !important; text-decoration: none !important; } .btn-vidannya-1 { color:#2F4F4F; !important; display: block; text-decoration: none !important; background: #f37465; background: -moz-linear-gradient(#FFFFFF, #A9A9A9); background: -webkit-gradient(linear, 0 0, 0 100%, from(#FFFFFF), to(#A9A9A9)); filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr='#FFFFFF', endColorstr='#A9A9A9');

width: 450px; height: 50px; line-height: 28px; -moz-border-radius: 3px; -webkit-border-radius: 3px; -khtml-border-radius: 3px; border-radius: 3px; text-align: center; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 17px; } .btn-vidannya-1:hover { background:#FFA07A; color:#fff !important; text-decoration: none !important; }

 

Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...