Який порядок атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу?


Який порядок атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу?

03 серпня 2018 року в Міністерстві юстиції України за № 905/32357 зареєстровано наказ Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2018 року № 784/1012, яким затверджено Порядок атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку прийом та реєстрація документів для визнання лабораторії атестованою здійснюється відділами з питань гігієни праці територіальних органів Держпраці.

Документи необхідні для реєстрації лабораторії :

  • заява про визнання лабораторії, атестованою на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу (додаток 1*);
  • перелік факторів виробничого середовища та трудового процесу, які будуть досліджуватися лабораторією (додаток 2*);
  • відомості про засоби вимірювальної техніки для виконання досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу (додаток 3*);
  • відомості про придбання лабораторією реактивів для дослідження відповідних факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • відомості про кадрове забезпечення лабораторії (додаток 4*);
  • копії документів, що підтверджують право власності або користування приміщеннями, в яких розміщується лабораторія.

У разі, якщо лабораторія акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», приймається лише заява та копія атестата про акредитацію.

УВАГА! У разі прийняття рішення про залишення документів без розгляду у зв’язку з виявленням у них порушень вимог Порядку, посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області письмово повідомляють про вищезазначений факт уповноваженого представника лабораторії (фізичну особу-підприємця) та повертають повний комплект документів із зазначенням підстав у спосіб, визначений у заяві.

Інформація про атестовані лабораторії розміщується на сайті Державної служби України з питань праці.

*додатки визначені Порядком атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...