Якісні ЗІЗ — запорука збереження життя та працездатності людини


Якісні ЗІЗ — запорука збереження життя та працездатності людини

У квітні у всьому світі відзначається день захисту прав споживачів. У рамках захисту прав споживачів (користувачів) нехарчової продукції, зокрема засобів індивідуального захисту, посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області підготували роз’яснення щодо критеріїв відповідності якості спецодягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту вимогам чинного законодавства України.

Одним із видів нехарчової продукції є засоби  захисту (спецодяг, спецвзуття, засоби індивідуального захисту – рукавиці, щитки, окуляри тощо), якими забезпечується кожний робітник, що працює у шкідливих та небезпечних умовах праці на підприємстві. І безумовно, спецодяг та ЗІЗ повинні забезпечувати належний ступень захисту від небезпеки і мати таку конструкцію, що у передбачуваних умовах експлуатації  максимально захистять користувача, який може без ускладнень проводити пов’язану з ризиком діяльність. Засоби індивідуального захисту, які не відповідають встановленим  вимогам чи використовуються не за призначенням, можуть становити загрозу  суспільним   інтересам  людини  та  привести  до нещасних випадків на виробництві (травматизму). Тому так важливо використовувати на виробництві якісні  та безпечні засоби захисту.

Постановою Кабінету Міністрів України №761 від 27.08.2008 затверджений Технічний регламент засобів індивідуального захисту, в якому  визначені вимоги до рівня безпеки засобів індивідуального захисту, проведення процедури оцінки відповідності таким вимогам, встановлює правила маркування зазначених засобів та введення їх в обіг.

Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції»  заборонено  використання  нехарчової  продукції, у т. ч. засобів захисту працюючих, виготовлених в порушення технічних регламентів та несертифікованих в органах оцінки відповідності. Тому роботодавці, розповсюджувачі, а також і користувачі (споживачі) повинні приділяти особливу увагу під час  закупівель цих засобів на наявність супровідної документації, такої як маркування, інструкцію, етикетку, декларацію про відповідність, наявність на продукції Національного знака відповідності, інші позначки, якщо це встановлено технічним регламентом та іншими нормативно-правовими актами.

Суб’єкт господарювання чи споживач продукції завжди може звернутись за консультаційною допомогою до управління Держпраці у Миколаївській області щодо визначення вимог до характеристик нехарчової продукції та її обігу на ринку України.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області