Визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний з виробництвом: судова практика


Визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний з виробництвом: судова практика

12 жовтня 2018 року о 21 год 00 хв на полі Бистрицької сільської ради Кролевелького району стався нещасний випадок, у результаті якого загинув працівник сільськогосподарського підприємства ТОВ «Райз Північ». 68-річний чоловік потрапив під колесо трактора і отримав перелом тазових кісток, внаслідок чого помер наступного дня. Загиблий надавав товариству послуги по охороні врожаю кукурудзи на полі на умовах договору цивільно-правового характеру. Утім нещасний випадок стався тоді, коли він виконував іншу роботу, а саме, по зчепленню трактора причепами у ході збору врожаю кукурудзи.

Роботодавець, на підприємстві якого у результаті трагедії загинув цей працівник, не погоджуючись з рішення спеціальної комісії Держпраці стосовно визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний із виробництвом, звернувся до суду. Утім, як суд першої інстанції, так і Сумський апеляційний суд визнали, що Управління Держпраці у Сумській області правомірно провело спеціальне розслідування, а роботи, які загиблий працівник виконував у момент настання нещасного випадку, проводилися в інтересах роботодавця.

У ході спеціального розслідування були визначені обставинами та причини настання нещасного випадку, відібрані поясненням свідків, вивчені документи й відомості, надані Кролевецьким ВП Глухівського ВП ГУНП в Сумській області, ДП «Сумський ЕТЦ Держпраці». Таким чином, члени комісії прийшли до висновку, що нещасний випадок, у результаті якого загинув сторож ТОВ «Райз Північ», стався при виконанні працівником дій в інтересах підприємства, за дорученням роботодавця. Тому, згідно з пунктом 15 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232, даний нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Звернувшись до суду, суб’єкт господарювання намагався спростувати рішення комісії зі спеціального розслідування, а саме, наголошував на тому, що за обставин нещасного випадку працівник забезпечував себе роботою самостійно, адже працював він на умах ЦПУ. Проте, вивчивши доводи та пояснення обох сторін, колегія суддів Сумського апеляційного суду визнала правильним рішення Ковпаківського районного суду міста Суми щодо того, що смерть працівника настала в момент виконанням ним роботи на користь підприємства.

Також у результаті спеціального розслідування встановлено осіб дія або бездіяльність, яких призвели до настання нещасного випадку. А саме, це: директор ТОВ «Райз Північ», керуючий Путивльським відділенням товариства, інженер з охорони праці.

Кролевецьким ВП Глухівського ВП ГУНП в Сумській області даний нещасний випадок внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 272 частина 2 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою), за фактом трагедії було розпочато кримінальне провадження.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...