Виробничий травматизм в України за минулий рік


Виробничий травматизм в України за минулий рік

Державною службою України з питань праці проведено аналіз нещасних випадків на виробництві, що сталися у 2019 році.

Протягом 2019 року у суб’єктів господарювання агропромислового комплексу зареєстровано 80 випадків смертельного травматизму. За 2018 рік 67 випадків (збільшення на 13 випадків або на 19%).

Зростання кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками зареєстровано у суб’єктів господарювання Вінницької (+8). Харківській (+5), Волинській (+3), Сумській (+2), Чернівецькій (+2), Київській (+1), Львівській (+1), та Тернопільській (+1) областях.

Типовими обставинами, за яких сталися нещасні випадки є:

  • падіння потерпілих, у тому числі з висоти;
  • травмування потерпілих рухомими частинами устаткування та деталями, що рухаються, обертаються;
  • падіння, обрушення дерев, гілок на потерпілих, у тому числі, які виконують лісосічні роботи.

В Україні, у суб’єктів господарювання соціально-культурної сфери у 2019 році зареєстровано 65 випадків смертельного травматизму, за 2018 рік — 58 випадків (збільшення на 7 випадків або на 12%).

Зростання кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками зареєстровано у Волинській (+7), Одеській (+6), Івано-Франківській (+2), Хмельницькій (+2), Житомирській (+1), Луганській (+1), Львівській (+1), Сумській (+1) та Харківській (+1) областях.

Причини нещасних випадків внаслідок ДТП:

  • порушення правил безпеки руху;
  • травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб;
  • відсутність або неякісне проведення інструктажу та допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці;
  • алкогольне сп’яніння, особиста необережність потерпілого та незадовільний стан території;
  • порушення вимог безпеки під час експлуатації автомобільного транспорту.

В соціально-культурній сфері по Україні, майже 50% зареєстрованих нещасних випадків зі смертельними наслідками сталися внаслідок дорожньо-транспортних пригод, тому суб’єктам господарювання даної сфери необхідно вжити заходів для створення безпечних і здорових умов праці працівників, забезпечити належний контроль за технічним станом автомобілів, проведення передрейсових медичних оглядів водіїв, допущення до керування транспортними засобами тільки тих працівників, які пройшли відповідне навчання та отримали відповідну кваліфікацію на право керування транспортними засобами.

Для цього керівникам суб’єктів господарювання, посадовим особам і працівникам необхідно змінити ставлення до особистої безпеки під час виконання трудових обов’язків, що дасть можливість мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків на виробництві та знизити виробничий травматизм, у тому числі зі смертельними наслідками.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...