Улітку підвищується небезпека ураження електричним струмом: що варто знати


Улітку підвищується небезпека ураження електричним струмом: що варто знати

Без електроенергії годі уявити сучасне життя. Комфорт і затишок у наших будинках, робота підприємств та установ, комунальної галузі та транспорту, оздоровлення та відпочинок людей немислимі без неї. Проте це неоціненне благо – електроенергія – таїть у собі й велику небезпеку.

З приходом літа підвищується сезонний ріст небезпеки ураження електричним струмом. Особливо це стосується дітей. Це і не дивно, адже батьки на роботі практично з ранку до ночі, а діти при цьому часто-густо належать самі собі. Тим паче, що діти – це діти, сидіти на одному місці для них неприпустимо. Якщо додати до цього їхню природну цікавість, то стає зрозумілим, чому саме малеча опиняється у найнебезпечніших місцях: біля щитових, на територіях трансформаторних підстанцій, на опорах ліній електропередач тощо. Таке незнання елементарних правил безпеки може призвести до трагічних наслідків.

Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом, потрібно усвідомити небезпеку його дії, знати і неухильно виконувати головні правила безпечного користування електроенергією та правилами поводження в охоронних зонах електричних мереж, а саме:

– заборонено підніматися на опори ліній електропередач, запускати повітряні змії біля ліній електропередач, розпалювати вогнища, закидати будь-які предмети на лінії електропередач;

– не відчиняти дверцята електроустановок, розподільчих щитів та трансформаторних підстанцій та проникати в них;

– наближатись до обірваних електропроводів ближче ніж 8 м;

– заборонено рибалити під лініями електропередач і пам’ятати, що мокра рибальська волосінь проводить електрострум;

– заборонено складати спалимі матеріали (сіно, солому, дрова…) під проводами та в охоронних зонах ліній електропередач;

– заборонено перебувати поблизу дерев, а тим паче збирати з них урожай, гілля яких розрослося і торкається дротів електропередач.

У разі попадання людини під напругу, потрібно вжити заходів для недопущення наближення сторонніх осіб до потерпілого на відстань менш як вісім метрів та зателефонувати в службу порятунку.

Виконання заходів безпеки – це запорука життя та здоров’я громадян та збереження матеріальних цінностей.

Джерело: прес-центр ПрАТ “Волиньобленерго”

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...