...

Україною може прокотитися хвиля нещасних випадків на виробництвах


В Україні найближчим часом може значно зрости кількість травмувань та нещасних випадків на підприємствах, де використовується обладнання підвищеної небезпеки — від промислового устатковання на заводах до ліфтів та дитячих атракціонів. Про це повідомила Олена Лещенко, виконавчий директор Асоціації незалежних експертів України «Укрексперт» на конференції учасників.

За її словами, Постанова Кабінету Міністрів № 1107 знищує систему незалежного контролю за небезпечним обладнанням.

«Держава фактично самоусунулася від контролю за безпекою людей. Якщо раніше обладнання підвищеної небезпеки на кожному підприємстві проходило незалежну експертизу, то тепер сам власник визначає — витрачати йому гроші на ремонт, наприклад, дитячого атракціону, чи зекономити на безпеці людей. Те ж саме й на заводах, у комунальному господарстві, аграрному секторі. Це фактично диверсія! Хто тепер буде нести відповідальність за хвилю нещасних випадків, за зростання кількості постраждалих через небезпечне обладнання? Може, Олексій Гончарук, який підписав цю Постанову в останні дні свого перебування на посаді голови Уряду? Ми підтримуємо дерегуляцію, але розумну та відповідальну, з урахуванням думки всіх представників сфери охорони праці — робітників, які працюють на потенційно небезпечному обладнанні, роботодавців та незалежних фахівців, які проводять експертизу. Ми подавали свої поправки та зауваження Уряду, однак всі вони були проігноровані. Більш того, готуються нові Постанови — № 725 та № 687, якими планується взагалі знищити контроль у цій сфері. Щоб попередити травмування або, не дай Бог, загибель людей, ми підготували позов до суду. Наша перша мета — призупинити дію Постанови № 1107. Крім того, ми розробляємо альтернативний документ, який врахує європейський досвід, але при цьому відповідатиме українським реаліям», — заявила Олена Лещенко.

Як зазначив Владислав Балацун, виконавчий директор «Криворізької міської організації роботодавців експертних та інспекційних організацій», в умовах кризи власники небезпечного обладнання будуть економити на ремонті та модернізації.

«Через коронавірус Україна, як і весь світ, очікує кризи. Навряд чи підприємці будуть зараз витрачати гроші на ремонт обладнання, якщо немає контролю. А зараз все переведено на декларативний метод, який не передбачає ніякої відповідальності роботодавця чи виробника за невідповідність заявленій інформації в Декларації, навіть технічний аудит в цьому випадку є добровільним, а не обов’язковим. Інформація, заявлена в Декларації, Держпраці не перевіряється. Держава знімає з себе відповідальність. В Європі, якою прикривався Кабмін, коли вводив Постанову № 1107, вже давно працює система незалежного аудиту — жодна компанія не зможе виробляти продукцію або надавати послуги без аудиторського сертифікату. Тому що європейців цікавить передусім безпека людей, і ніяке лобі великих підприємств не може на це вплинути. На відміну від України», — підкреслив Владислав Балацун.

Нагадаємо, Постанова № 1107 «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» була введена Урядом Олексія Гончарука 3 березня 2020 року. Згідно з нею, Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, які потребують дозволу, скоротився з 18 до 6, а Перелік машин та механізмів — з 11 до 4.

Джерело: УНІАН

Матеріали до теми