Укладання трудових договорів з тимчасовими та сезонними працівниками – актуальна тема сьогодення


Укладання трудових договорів з тимчасовими та сезонними працівниками – актуальна тема сьогодення

Представники Управління Держпраці в Черкаській області та Черкаської обласної громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» провели семінар для підприємств-сільгоспвиробників. Одне з головних питань семінару – укладення трудових договорів з тимчасовими та сезонними працівниками.

При укладенні трудових договорів з тимчасовими та сезонними працівниками громадянин зобов’язаний надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Трудові договори з тимчасовими і сезонними працівниками зазвичай укладаються на певний строк.

Тимчасові працівники це ті, яких прийнято на роботу на строк до 2 місяців, та для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їхнє місце роботи (посада) до 4 місяців. Трудовий договір з тимчасовим працівником вважається продовженим на невизначений строк, якщо він працював понад 2 чи 4 місяці (відповідно), і жодна зі сторін не забажала припинення трудових відносин, або якщо його було звільнено і знову ж прийнято на ту ж саму роботу після перерви тривалістю не більше одного тижня, а загальний стаж його роботи до і після перерви перевищує в сукупності відповідно 2 та 4 місяці.

Подібна вимога встановлена законом і до оформлення трудових правовідносин із сезонними працівниками. Той, хто працює на роботах, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються протягом певного періоду року – сезонну, що не перевищує 6 місяців. Особи, які приймаються на сезонні роботи, мають бути попередженні про це при укладенні трудового договору, про що зазначається в наказі чи розпорядженні. Вичерпний перелік сезонних робіт затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №278 від 28.03.1997 р. Роботи, які не вказані в цьому переліку, не є сезонними, навіть якщо вони виконуються не більше 6 місяців.

Джерело: dsp.gov.ua