Учням Мирогощанського аграрного коледжу до верстатів краще не підходити… ?


Учням Мирогощанського аграрного коледжу до верстатів краще не підходити… ?

Відповідальних за безпеку в Мирогощанському аграрному коледжі немає – відповідно, невтішними є результати планової перевірки дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки, яку здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області. Заклад має чотири відділення, в тому числі: «електрифікація», «механізація», технологія». Відтак, практична частина навчального процесу вимагає складного виробничого обладнання.

Але, як з’ясували інспектори, в коледжі не призначено відповідальних посадових осіб, які вирішували б конкретні питання охорони праці в структурних підрозділах і не допустили б такої кількості порушень.

Зокрема, фахівці Управління Держпраці виявили:

Роботодавець не забезпечує працівників ЗІЗ відповідно до норм та колективного договору. В корпусі лабораторно-практичних занять №1, де учні здобувають професійні навички, встановлені верстати, на які відсутня експлуатаційна документація.

Універсальний деревообробний верстат не оснащений належними технологічним елементами, у тому числі робоча частина ножового валу не закрита автоматичним огородженням. На заточувальному верстаті відсутні захисні пристрої (екрани), зблоковані з пуском верстата.

В навчально-виробничій майстерні знаходиться переносний трубковідрізний верстат, виконаний за раціоналізаторськими пропозиціями без наявної експлуатаційної документації на нього.

Не проведено періодичне опосвідчення стану безпеки електроустановок котельного обладнання, каналізаційно-насосної станції та свердловини. Є суттєві порушення в газовому господарстві коледжу, зокрема в котельні. Не обладнана належною системою вентиляції каналізаційно-насосна станція (КНС) закладу. Зруйнована сходова клітка в приймальній камері КНС , у зв’язку з чим перед дверима немає майданчика для обслуговування. Однак. двері в дану камеру не зачинені на замок, що вкрай небезпечно для обслуговуючого персоналу.

<

Здавалося б, елементарно-зрозумілі вимоги в експлуатації електроустановок – і ті не виконуються. Немає випробуваних засобів захисту від ураження електричним струмом: діелектричних рукавиць, покажчиків напруги до 1000В, інструментів з ізолювальним покриттям.

Керівництво коледжу отримало припис – усунення порушень триває. Якість виконання припису інспектори перевірять позапланово.

Роз’яснення фахівця

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Рівненській області Микола Матко роз’яснює:
– Вимоги охорони праці під час виконання робіт з обробки металу та деревини на верстатах викладені в розділі ІІ Правил охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 № 966 .
Зокрема, в п. 1.10 вказано: Верстати повинні бути обладнані захисними пристроями (екранами), зблокованими з пуском верстата. Захисні пристрої не повинні обмежувати технологічні можливості верстата і викликати незручності під час виконання робіт, прибирання, налагоджування та призводити у разі відкривання їх до забруднення мастильно-охолоджувальною рідиною.
Захисні пристрої повинні бути надійно закріплені.

Джерело: прес-центр Головного управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...