У Глухівському кар’єрі кварцитів виявлено більше ста порушень з охорони праці


У Глухівському кар’єрі кварцитів виявлено більше ста порушень з охорони праці

Управлінням Держпраці у Сумській області було проведено планову перевірку у ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, а також ведення робіт, пов’язаних з геологічним вивченням надр.

За результатами перевірки було виявлено 122 порушення, видано вісім обов’язкових для виконання приписів. До адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів притягнуто шість посадових осіб. На підприємство, як на суб’єкт господарювання, Управлінням Держпраці накладено штраф за порушення Кодексу законів України про працю.

У результаті перевірки фахівцями Управління Держпраці у ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» виявлені порушення, пов’язані із раціональністю вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів. Підприємством не забезпечується повне і комплексне геологічне вивчення надр.

Поруч з цим фахівцями Управління виявлено низку порушень правил охорони праці. Основним є відсутність служби охорони праці, яка мала б контролювати умови праці у кар’єрі, дотримання працівниками правил безпеки, та сприяти уникненню виробничого травматизму та професійних захворювань. Інспекторам Держпраці не було надано інформацію про проходження психофізіологічної експертизи працівниками кар’єру, що є порушенням Закону України «Про охорону праці».

Суттєвим порушенням є відсутність на момент перевірки у Товариства з обмеженою відповідальністю «Глухівський кар’єр кварцитів» дозволу на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, а саме устаткування, пов’язаного з використанням та зберіганням, небезпечних або шкідливих речовин. Також  у підприємства не було дозволу на проведення робіт підвищеної небезпеки, зокрема, газонебезпечних робіт та робіт у вибухопожежонебезпечних зонах.

У ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» на момент перевірки не було призначено особу, відповідальну за газове господарство. Електротехнічні працівники підприємства не забезпечені достатньою кількістю гумових рукавиць та спеціальним взуття для виконання робіт в електроустановках.

Планова перевірка підприємства проходила наприкінці березня 2016 року.

Джерело: Управління Держпраці у Сумській області