Такої кількості пожеж ще не було


Такої кількості пожеж ще не було

В 2015 році на території України сталося 79 581 пожежа, що на 15,5 % більше від показника попереднього року.
Такої кількості надзвичайних ситуацій в країні ніхто не пам’ятає.

Безперечно, зростання кількості пожеж значною мірою викликано воєнними діями на сході країни та надзвичайно спекотним і посушливим літом. Проте, як і в попередні роки, відіграла свою роль і людська недбалість.

Більше 74 % всіх пожеж, як і раніше, припадає на житловий сектор. Внаслідок пожеж загинуло 1 947 осіб та 1 360 отримали травми.

Вогнем знищено та пошкоджено 26 872 будівлі і споруди, 3 875 одиниць техніки, знищено майже 25 тисяч тонн кормів.

У спорудах виробничого призначення торік трапилось 462 пожежі, на торговельно-складських об’єктах — 828; на соціально-культурних, громадських та адміністративних об’єктах — 522 пожежі.

Прямі та побічні збитки від минулорічних пожеж сягають 6 млрд гривень.

Основною причиною пожеж було необережне поводження з вогнем — 56 869 випадків (кількість пожеж з цієї причини порівняно з попереднім роком зросла майже на третину та становить 71,5 % їх загальної кількості).

Понад 13 тисяч пожеж сталось через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок, більше 4 тисяч — від порушень правил експлуатації пічного опалення.

Зросла кількість таких надзвичайних ситуацій в Закарпатській, Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Тернопільській та Херсонській областях.

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека» №3, 2016