Синдром непокараного зла: розслідування нещасного випадку з важким наслідком


Синдром непокараного зла: розслідування нещасного випадку з важким наслідком

Як відомо, метою проведення розслідування нещасних випадків на виробництві, особливо спеціального, є не лише з’ясування їх обставин, а й причин настання, визначення кола осіб, дії чи бездіяльність яких призвели до ушкодження здоров’я працівників. І, що не менш важливо — розробка заходів, спрямованих на профілактику аналогічних подій у майбутньому. Все це вимагає не лише відповідних знань та певного досвіду в тих, хто його проводить, а й принципового та об’єктивного підходу до справи.

На превеликий жаль, цими надбаннями та особистими якостями володіють далеко не всі посадовці, які залучаються до проведення такого розслідування. Ось, скажімо, спеціальне розслідування нещасного випадку з важким наслідком, що стався 2 лютого цього року на території акціонерного товариства «КПЦ», де здійснюється виробництво цементу, з працівником товариства з обмеженою відповідальністю «БЦР», основним видом діяльності якого є ремонт технологічного обладнання в АТ «КПЦ».

У статті «Синдром непокараного зла» читайте докладніше:
1. Розслідування нещасного випадку з важким наслідком
2. Першопричини трагедії та судові перипетії
3. Позиція автора щодо наявності порушень, які мають прямий причинно-наслідковий зв’язок з настанням нещасного випадку

cf

Характеристика підприємства

За даними комісії зі спеціального розслідування ТОВ «БЦР» зареєстроване місцевою держадміністрацією в 2003 р., на підприємстві працює 49 осіб. На території товариства розташовані складські та офісні приміщення.

У ТОВ «БЦР» створено службу з охорони праці. На підприємстві розроблені та затверджені посадові та виробничі інструкції з охорони праці.

Допуск працівників до самостійного виконання робіт підвищеної небезпеки здійснюється у відповідності до наряду-допуску після попереднього навчання, стажування та перевірки знань з питань охорони праці. Регулярно проводяться періодичні медичні огляди.

Нещасний випадок з електрозварником Р. стався під час виконання трудових обов’язків на території АТ «КПЦ», в приміщенні холодильника обертової печі № 7, на першому поверсі, неподалік вентилятора загального дуття.

Створення та склад комісії зі спеціального розслідування

Оскільки відповідно до п. 36 Порядку проведення розслідування та ведення обліку, нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» від 30 листопада 2011 р. № 1232, нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, підлягають спеціальному розслідуванню, то управління Держпраці в області видало наказ про створення відповідної комісії.

Щоправда, не впродовж доби, як це передбачено зазначеним вище пунктом нормативно-правового акта, а чомусь на 14 днів пізніше, тобто 16.02.2018 р.(?!) До її складу увійшли завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму управління Держпраці в області М. (голова), члени комісії: страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в області К.; заступник начальника управління соціального захисту населення місцевої держадміністрації Л.; менеджер з охорони праці АТ «КПЦ» З.; інженер з охорони праці ТОВ «БРЦ» Ш.; уповноважена найманими працівниками особи з питань охорони праці П.

Обставини нещасного випадку

За дослівною версією спеціальної комісії 02.02.2018 р. електрозварник Р. прибув на роботу в ТОВ «БЦР» о 8 годині, перевдягнувся в спецодяг, отримав від начальника дільниці Ч. інструктаж з охорони праці та наряд-допуск на виготовлення (шляхом зварювання) в приміщенні холодильника обертової печі №7, що знаходиться на першому поверсі виробничого приміщення АТ «КПЦ», металевої конструкції. Потім, як зазначається в Акті за формою Н-5, начальник дільниці Ч. та бригадир Я. прибули на робоче місце Р. та наголосили, щоб доручене завдання той виконував під навісом (з чим це було пов’язано — в документі не уточнено)…

Повна версія статті — в рубриці «Нещасні випадки. Судова практика» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №10, 2018.
Автор — Василь Куражинський, експерт із охорони праці

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...