...

Суд захистив права особи, яка постраждала внаслідок виробничої травми


Одеський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу ДП «ОМТП» на рішення Приморського районного суду м. Одеси, яким позов К. до ДП «ОМТП» про стягнення моральної шкоди, завданої трудовим каліцтвом при виконанні трудових обов’язків, внаслідок виробничої травми, задоволено частково. Стягнуто з ДП «ОМТП» на користь К. моральну шкоду в розмірі 233 000,00 грн.

Так, в апеляційній скарзі ДП «ОМТП» ставить питання про скасування рішення Приморського районного суду м. Одеси та постановлення нового, про відмову у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Відомо, що в період з 31.05.2007 по 19.05.2012 К. знаходився у трудових відносинах з ДП «ОМТП». 04.05.2010 під час виконання трудових обов’язків з позивачем трапився нещасний випадок на виробництві, у результаті якого К. отримав ушкодження здоров’я. Після зазначеної травми позивач не міг продовжувати звичний спосіб життя, тому як став інвалідом.

Апеляційний суд, відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги, виходив з того, що, згідно з висновком МСЕК від 27.09.2010 р., у результаті отриманої травми позивачу вперше була встановлена стійка втрата професійної працездатності — 30% та 3-тя група інвалідності.

Потім, а саме 20.09.2012, позивачу встановлена стійка втрата професійної працездатності — 40%.

22.08.2017 було проведено чергове обстеження, у результаті якого ступінь втрати професійної працездатності позивачу встановлено на рівні 75% та призначено 2-гу групу інвалідності.

Отже, враховуючи те, що починаючи з 22.08.2017 позивач є непрацездатним із втратою 75% професійної працездатності, у зв’язку з чим моральна шкода, яка розпочала йому завдаватись з 04.05.2010, тобто з дня отримання професійної травми, продовжує йому завдаватись і по теперішній час, то суд першої інстанції правильно і обґрунтовано встановив йому розмір завданої моральної шкоди у сумі 233 000,00 грн.

Що до застосування до спірних правовідносин строків позовної давності, то колегія суддів погодилась з висновком суду першої інстанції про те, що, відповідно до чинного законодавства України, строки позовної давності до спірних правовідносин не застосовуються, оскільки, відповідно до частини першої статті 268 ЦК України, позовна давність не поширюється на вимоги про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я чи смертю.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 522/3388/18.

Джерело: Судово-юридична газета

Матеріали до теми