Створення інтегрованої Держслужби України з питань праці підтримують у Європі


Створення інтегрованої Держслужби України з питань праці підтримують у Європі

Голова Держпраці Роман Чернега презентував новоутворену Службу на Міжнародному семінарі в Більбао (Королівство Іспанія), де 1 та 2 грудня разом з іншими колегами брав участь у Міжнародному семінарі з питань безпеки та гігієни праці серед країн — учасниць Східного партнерства Європейського Союзу. Захід відбувався в рамках інструменту Європейської політики сусідства, організованого EU-OSHA.

У перший день заходу голова Держпраці виступив з презентацією інституційної розбудови безпеки та гігієни праці в Україні, розповів про позитивні зміни, які відбуваються у зв’язку зі злиттям Держгірпромнагляду, Інспекції праці та функцій Санепідслужби, а також окреслив проблемні питання, що виникають у ході проведення реформи у цій галузі.

В учасників семінару виникла низка питань щодо забезпечення ефективної роботи новоствореного органу. Більшість країн — учасниць Східного партнерства мають окремі служби, які виконують відповідні функції або ж окремі відділи у складі різних міністерств. Загалом на семінарі представлено здобутки у сфері трудових відносин Молдови, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Латвії, Угорщини та України.

Загалом українська делегація отримала схвальні відгуки від учасників семінару щодо створення нової інтегрованої служби з таким обсягом повноважень. Особливою була дискусія з представниками Грузії, оскільки там відбувається процес відновлення роботи інспекторів з питань праці. Оскільки певний період такий держорган був відсутній, це призвело до збільшення рівня травматизму, у тому числі зі смертельними наслідками.

Представники EU-OSHA наголосили, що належне функціонування нової служби забезпечить виконання Україною частини міжнародних зобов’язань, зокрема, щодо реалізації Конвенцій МОП та впровадження міжнародних стандартів Гідної праці в Україні.

Джерело: Держпраці