Спека: значно збільшилася небезпека під час робіт у колодязях, колекторах, замкнутих просторах


Спека: значно збільшилася небезпека під час робіт у колодязях, колекторах, замкнутих просторах

Закликаємо всіх роботодавців звернути особливу увагу на безпеку під час виконання газонебезпечних робіт, зокрема у замкнутих просторах, колодязях, колекторах тощо. Там може утворитися концентрація токсичних сполук, які є шкідливими і небезпечними для життя і здоров’я людей. Ризик стрімко збільшується із підвищенням температури повітря.

Як показує практика, у зв’язку із підвищенням температури повітряного середовища кількість нещасних випадків та отруєнь при виконанні газонебезпечних робіт значно зростає. Так званий «сезонний» травматизм викликається більш інтенсивним утворенням шкідливих та небезпечних газів у каналізаційних системах. Більшість нещасних випадків, пов’язаних з проведенням робіт у таких умовах, як правило, є груповими та мають смертельні наслідки.

Найкращий спосіб боротьби з травматизмом – це його профілактика. Тому з метою попередження нещасних випадків та отруєнь під час виконання газонебезпечних робіт, необхідно:

– провести з працівниками тематичні семінари-наради, інструктажі, навчання щодо дотримання вимог безпеки під час  виконання газонебезпечних робіт у водопровідно-каналізаційних господарствах;

– посилити контроль за дотриманням працівниками трудової та виробничої дисципліни під час проведення робіт безпосередньо в каналізаційних мережах;

– забезпечити виконання газонебезпечних робіт підвищеної небезпеки з оформленням наряду-допуску на їх виконання;

– забезпечити щоквартальне проведення навчально-тренувальних занять з виконавцями газонебезпечних робіт щодо безпечного проведення профілактичних, ремонтних та аварійних робіт в колодязях, ємностях, замкненому просторі із застосуванням засобів індивідуального захисту, в тому числі практичне застосування газоаналізаторів та ламп ЛБВК для контролю повітряного середовища, наявності газів та кисню у робочій зоні та надання першої долікарської допомоги потерпілому.

Забороняється виконання даних робіт:

– без засобів колективного та індивідуального захист (протигази, рятувальні пояси тощо);

– без проведення аналізів повітряного середовища;

– виконання газонебезпечних робіт при температурі повітря більше 400

Наголошуємо, що дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути нещасних випадків під час робіт у колодязях, інших замкнених просторах.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...