...

Соцстрах: забезпечення потерпілих на виробництві видами доглядів


Соцстрах: забезпечення потерпілих на виробництві видами доглядів

Одним із напрямів діяльності Фонду соціального страхування України є забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання необхідними  видами доглядів, зокрема: спеціальним медичним, постійним стороннім та побутовим.

Умови забезпечення потерпілих осіб видами доглядів визначені Положенням про організацію, забезпечення та фінансування видів догляду за потерпілими внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою правління Фонду від 03.11.2011 № 41.

Потребу потерпілих у зазначених доглядах визначають медико-соціальні експертні комісії (МСЕК). Якщо МСЕК встановлено, що потерпілий потребує кількох видів допомоги, оплата проводиться за кожним її видом окремо.

Для взяття на облік для забезпечення необхідними видами догляду  потерпілі на виробництві подають до органів Фонду (за місцем зберігання справ про страхові виплати) наступні документи:

  • заяву про забезпечення необхідними видами догляду;
  • висновок МСЕК про потребу потерпілого в необхідних видах догляду;
  • індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (за наявності).

У разі призначення потерпілому МСЄК спеціального медичного догляду орган Фонду не пізніше п’яти робочих днів звертається до лікарсько-консультативної комісії з метою визначення переліку необхідних спеціальних медичних і санітарних процедур, медичних маніпуляцій.

Датою взяття на облік потерпілого вважається дата подання заяви разом з усіма документами, про що робиться відмітка у журналі.

Варто знати:  Комісії із соцстрахування підприємств мають право перевіряти дотримання хворими призначеного режиму лікування

У разі коли потерпілий одночасно має право на забезпечення необхідними видами догляду згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХIV та іншими нормативно-правовими актами, йому надається право вибору однієї з підстав.            .

Фінансування витрат на необхідний догляд (догляди) за потерпілим залежить від виду догляду, встановленого МСЄК, і не може бути меншою (на місяць) від:

  • розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на спеціальний медичний догляд;
  • половини розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на постійний сторонній догляд;
  • чверті розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на побутове обслуговування.

Джерело: прес-центр ФССУ

 

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...