Швачки повинні проходити медичні огляди обов’язково!


Швачки повинні проходити медичні огляди обов’язково!

Роботодавцям і працівникам швейних підприємств необхІдно дотримуватися Правил охорони праці для працівників швейного виробництва НПАОП 18.2-1.04-13. Саме цей документ регламентує вимоги до безпечного виконання робіт у технологічних процесах швейного виробництва.

Зокрема, в п.1.5 визначено: попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди працівників проводяться відповідно до Закону України “Про охорону праці” та Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113.

Також правила чітко визначають вимоги до працівників, які залучаються до виконання робіт у швейному виробництві. Так у п. 1.9. вказано: працівники, які допускаються до виконання робіт у виробничих процесах швейного виробництва, повинні мати відповідну професійну підготовку та відповідати фізіологічним і психофізіологічним особливостям, необхідним для виконання робіт.

На жаль, результати перевірок швейних підприємств свідчать, що не завжди суб’єкти господарювання дотримуються цих вимог. Так, фахівці Управління Держпраці у Рівненській області перевірили дотримання вимог безпеки праці у ТОВ «Спецпошив». У результаті встановили, що загалом тут виконують вимоги НПАОП, але є й порушення, зокрема п.п. 1.5 та 1.9 Правил.

Об’єктивно на ситуацію впливає низка причин: відтік працівників у сусідні країни на заробітки, недостатність навчальних закладів, які готують відповідних спеціалістів.  Але попри це роботодавець повинен усунути порушення: провести належні медичні огляди працівників, підвищити кваліфікаційну підготовку швачок, які не мають відповідних знань та навичок.

Дотримуйтеся вимог безпеки праці задля збереження здоров’я і життя працівників!

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...