...

При будівництві висотних будинків будуть передбачатися сучасні вимоги до пожежної безпеки, — нові ДБН


У нових ДБН «Висотні будинки і комплекси» вводяться підвищені сучасні вимоги щодо пожежної безпеки в цих будівлях. Наприклад, допускається розміщувати пожежний пост безпосередньо в самій будівлі для швидкого реагування у разі надзвичайних ситуацій, а також проектувати спеціальні пожежні (аварійні) ліфти на всіх поверхах висотного будинку, у тому числі, підземної його частини. Нові ДБН вже затверджені та будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступлять в дію.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Ми осучаснили вимоги щодо пожежної безпеки у висотних будівлях. Зараз у чинних ДБН щодо висотних будинків прописано, що пожежний пост або центральний пункт управління будівлею, як ще його називають, має розміщуватися в окремому приміщенні, прибудованому до зовнішньої стіни висотного будинку. Ми дозволили його розміщувати безпосередньо у самій будівлі за виконання конкретних умов. Це дозволить швидше реагувати на можливі надзвичайні ситуації. Крім того, унормували можливість проектування пожежних ліфтів по всій будівлі – і в наземній частині, і в підземній, наприклад, у вбудованому багаторівневому підземному паркінгу», — сказав він.

Згідно з новими ДБН:

— розміщення пожежного поста (диспетчерської) всередині будівлі можливе за умови сполучення із вестибюлем або коридором будівлі, які ведуть безпосередньо назовні, та забезпечення нормованого повітрообміну та санітарних норм зі штучного освітлення робочих місць;

— ліфти для транспортування пожежних підрозділів, які обслуговують наземну частину висотної будівлі, можуть також обслуговувати всі підземні поверхи та цокольний поверх за умови влаштування на поверсі паркінгу перед шахтами ліфтів протипожежних тамбур-шлюзів 1-го типу (з підпором повітря у разі пожежі не менше 20 Па).

— при будівництві висотних будівель слід проектувати окремі майданчики для пожежної техніки з метою ефективної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Також новими нормами допускається проектування на дахах майданчиків для посадки рятувальних гелікоптерів і проведення санітарно-рятувальних операцій.

Нові ДБН В.2.2-24:20ХХ «Висотні будинки і комплекси» розроблені ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» на заміну чинних наразі ДБН В.2.2-24-2009 «Проектування висотних житлових і громадських будинків» і стосується проектування житлових будинків від 73,5 до 100 м і громадських будинків від 73,5 до 150 м.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон України

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...