Протидія профзахворюванню на туберкульоз: подолати чи попередити?


Протидія профзахворюванню на туберкульоз: подолати чи попередити?

У Миколаєві відбувся круглий стіл на тему «Лікування туберкульозу на основі моделі, орієнтованій на потреби людини: співпраця органів державної влади, медичних працівників і пацієнтів в Миколаївській області».

Участь у заході взяли представники місцевих органів  виконавчої  влади, залучені у заходах із профілактики та виявлення туберкульозу в середовищі цільових категорій  населення, у першу чергу – серед груп підвищеного ризику захворювання,  а також  представники Миколаївського обласного центру зайнятості, управління ДМС у Миколаївській області, ГУ Національної поліції в Миколаївській області, управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час заходу наголошувалося, що туберкульоз віднесений до категорії соціально небезпечних хвороб. Проте захворювання є виліковним. Присутні визначили напрямки роботи, які проводяться в області різними службами, органами та організаціями у протидії захворюванню, проаналізували  ефективність заходів проведених в їх рамках, в також  обговорили джерела фінансування.

«Ви говорите про те, що зроблено у протидії туберкульозу. Між тим, я Вас орієнтую на пошук прогалин та нових ефективних шляхів поліпшення епідеміологічної ситуації в області за умов децентралізації влади», – зазначив Віталій Руденко, голова Правління благодійної організації «Українці проти туберкульозу».

Мова йшла про зміну орієнтирів, зокрема відсторонення від заходів подолання наслідків епідемії та надання перевазі заходам з профілактики та попередження захворювання.

Взявши слово, Марія Алієва, заступник начальника відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області, змістила акценти на профілактичні заходи направлені безпосередньо на працівників, зокрема медичних установ. Саме серед медичних працівників області починаючи з 2003 року майже щорічно реєструються випадки хронічних професійних захворювань на  туберкульоз. Тому, розглядаючи концептуально нову координацію діяльності у сфері протидії туберкульозу протидія профзахворюваності на туберкульоз потребує окремого відпрацювання.

Читайте ткож:  Пільги та компенсації працівникам протитуберкульозного диспансеру

Пропозиції винесені учасниками круглого столу будуть враховані під час ініціювання нової обласної програми протидії туберкульозу та впровадження системи соціального замовлення.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...