Профілактика коронавірусу для працівників, які мають роз’їзний характер роботи


Профілактика коронавірусу для працівників, які мають роз’їзний характер роботи

Під час розробки та застосування заходів щодо непоширення коронавірусної інфекції COVID-19, серед іншого, роботодавцям необхідно приділити належну увагу категорії працівників, які мають роз’їзний характер роботи, тобто працівникам які виконують роботи на об’єктах, розташованих на значній відстані від місця розташування підприємства, у зв’язку з поїздками у неробочий час від місця знаходження підприємства (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті й назад, що становить не менше як дві-три години на день.

Поряд із забезпеченням працівників необхідними засобами захисту важливим залишається питання проведення широкої роз’яснювальної роботи з працівниками, що мають роз’їзний характер роботи та часто перебувають у відрядженнях.

Для працівників з роз’їзним характером роботи до потенційних джерел впливу можна віднести тісний контакт з колегами та іншими людьми або дотик до інших поверхонь, до яких торкалася чи обробляла особа, яка має COVID-19.

Основними рекомендаціями для запобігання поширенню вірусу серед працівників з роз’їзним характером роботи є:

  • наскільки можливо уникати контакту з людьми, привітальних обіймів і рукостискань. Рекомендована відстань, на якій працівник має триматися від інших людей складає не менше 1,5 м;
  • застосування «безконтактного» надання послуг, а також максимальне виключення необхідності тісного контакту з людьми;
  • під час надання послуг необхідно обмежувати контакти з поверхнями, до яких часто торкаються;
  • в громадських місцях або місцях, де важко вжити заходів соціального відсторонення, носити маски та рукавиці, також періодично їх змінювати;
  • періодично протягом дня обробляти руки дезінфекційними засобами або мити їх із милом не менше 20 с;
  • дезінфікувати особисті речі (телефони, гаджети, сумки тощо), поверхні службового транспортного засобу (особливо, якщо він спільний) на початку та в кінці зміни;
  • витирати ручки (маркери) та інші поверхні що використовуються для підпису після кожного користування;
  • застосовувати одноразові серветки для чищення та дезінфекції;
  • контролювати прояви симптомів та проводити заміри температури тіла двічі на день.

У разі прояву симптомів зараження працівники повинні повідомити роботодавця, залишатися вдома і самоізолюватися, телефонувати до закладу охорони здоров’я або місцевого управління охорони здоров’я, надаючи їм детальну інформацію про свій стан здоров’я.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...