Про гігієну праці на підприємствах з обробки деревини


Про гігієну праці на підприємствах з обробки деревини

Галузь обробки деревини складається з різних типів виробництва. Це лісопильні, паркетні, меблеві, фанерні, сірникові, олівцеві, лижні і багато інших виробництв. Технологія обробки деревини включає в себе також обробку дерев’яних пластиків, деревостружкових і деревоволокнистих плит, інших столярно-полімерних виробів.

Обов’язковою умовою для всіх видів сучасних деревообробних заводів стає високий рівень механізації виробничих процесів, широке застосування різних типів інноваційних верстатів, устаткування з ріжучими інструментами і конвеєрна система організації робочої лінії.

До негативних факторів, характерних для всіх підприємств галузі, відносяться підвищений шум, вібрація при роботі обладнання, забруднення повітря виробничих приміщень пилом і тирсою деревини, частками фарби, лаку, клею та іншими хімічними складовими, що утворюються в результаті обробки деревини такими речовинами, що істотно погіршує мікрокліматичні умови праці людей в приміщенні цеху. Значну загрозу здоров’ю працюючих в закритих виробничих приміщеннях людей представляють клейові матеріали, які, при використанні, здатні виділяти в повітря токсичні продукти, такі як формальдегід, фенол, аміак, а широко застосовуються в меблевій індустрії лаки і емалі виділяють толуол, уайт-спірит, ацетон та інші шкідливі хімічні сполуки.

Особливо несприятливі мікрокліматичні умови при виготовленні фанери і деревних пластиків в процесі їх обробки (високі температура і вологість) в пропарювальних камерах, а також в ході сушіння виробів.

У столярних цехах основну небезпеку представляють механічні пошкодження, травми при роботі на верстатах, особливо на циркулярних пилах.

З огляду на зазначені ризики, у працюючих в галузі людей часто спостерігаються гострі респіраторні захворювання органів дихання, професійні пошкодження шкіри, захворювання периферійної нервової системи, травми.

Герметизація джерел шкідливого впливу на середовище, а також впровадження механічних і автоматичних ліній з мінімальним використанням людської праці, має пріоритетне значення для поліпшення гігієнічних умов праці людей на таких виробництвах. Основними профілактичними заходами щодо попередження виникнення негативного впливу шкідливих факторів виробничого середовища на працюючих людей в деревообробної промисловості вважаються правильно обладнані вентиляційні системи, теплоізоляція обладнання, забезпечення робочих спецодягом та засобами індивідуального захисту, використання робочими профілактичних паст і кремів, проходження персоналом систематичних медичних обстежень. Для усунення причин виробничого травматизму дуже важливо удосконалення запобіжних пристроїв ріжучих інструментів.

Джерело: пресс-центр Управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...