Правила охорони праці під час виконання електромонтажних робіт


Правила охорони праці під час виконання електромонтажних робіт

Травматизм під час виконання електромонтажних робіт – явище поширене. Ні великий стаж роботи, ні висока кваліфікація фахівців не гарантують стовідсоткового уникнення травм. Навпаки, статистика свідчить, що в 65% нещасних випадків, що відбуваються під час монтажу, налагодження електрообладнання, страждають саме висококваліфіковані фахівці.

На даний час ураження електричним струмом зі смертельним наслідком становить до 3% від загального числа нещасних випадків. Широке використання електричної енергії в усіх галузях промисловості і побуту обусловлює значну небезпеку ураження людини електричним струмом. Аналіз показує, що кількість електротравм в промисловості становить 0,5-1%, проте, дуже високий відсоток летального результату – 15-20%, при чому, до 80-85% електротравм зі смертельними наслідками відбувається в мережах з напругою до 1000 В. До найбільш травмонебезпечних галузей відноситься: легка промисловість, де травматизм становить 17% від числа смертельних нещасних випадків, електротехнічна промисловість – 14%, хімічна – 13%, будівництво, сільське господарство – по 40%, побут – приблизно 40%. 

Види можливих травм:
• удари, пошкодження тканин обертовими деталями приладів;
• електроопіки в результаті прямого або дугового контакту тіла з джерелом струму;
• травми слизової оболонки очей від попадання пилу і дрібної стружки під час свердління;
• проблеми з легенями при попаданні в них пилу від деяких композитних матеріалів (МДФ, склопластики і т.д.). 

Уникнути перерахованого можна тільки завдяки неухильному дотриманню правил охорони праці. Нижче наведені основні правила, при дотриманні яких монтаж, заміна, наладка електроприладів будь-якої складності пройде без неприємних ексцесів.

Вимоги до робочого одягу:
• не повинен бути занадто вільним, щоб не торкатися частин механізмів, що рухаються;
• обов’язково використання захисних окулярів з небитким склом і рукавиць;
• при необхідності використання респіратора і засобів захисту органів слуху;
• при роботі без зняття напруги в електроустановках напругою до 1000 В або поблизу них необхідні діелектричні калоші. 

При виконанні пусконалагоджувальних та монтажних робіт будь-якої складності дозволено застосовувати тільки справний інструмент. Ручний інструмент не повинен мати відколів, тріщин, вибоїн, задирок і щербин в місці захоплення рукою і на потиличній частині ручок. Рукоятки кувалд і молотків мають бути заклиниті клинами. 

Роботи під напругою до 1000 В дозволено проводити інструментом з ізольованими рукоятками, виконаними у вигляді чохлів або незнімного покриття з волого, масло-бензостійкого електроізоляційного матеріалу. Довжина ізоляції рукояток повинна бути не менше 100 мм, а ізоляція викруток закінчуватися на відстані не більше 10 мм від кінця леза. 

Перед початком роботи з електроінструментом необхідно упевнитись в тому, що: 
• гвинти, що кріплять його деталі, добре затягнуті;
• редуктор справний (вимкніть електродвигун і поверніть рукою шпиндель інструменту);
• ізоляція електроінструменту не має пошкоджень і зламів;
• заземлення та вимикачі справні (інструменту з подвійною ізоляцією заземлення не потрібне).

Пробивати борозни і отвори в стінах, перекриттях з прихованою електропроводкою, виконувати інші роботи, з імовірним пошкодженням ізоляційного покриття кабелів, можна тільки після відключення їх від джерел живлення.

Використовувати несправний електроінструмент заборонено. 

Якщо в роботі використовується паяльник, стежте, щоб в робочому стані він постійно знаходився в зоні дії витяжки. Струшувати припій під час паяння не можна, його надлишки знімаються на спеціальній підставці. При коротких перервах в роботі електропаяльник кладуть на підставку з металевими скобами. У приміщенні, де проходить пайка, не можна приймати їжу. 

При виконанні монтажних робіт використовуються паяльники, які підключено до напруги не вище 42 В. Допускається використання електричних паяльників на 220 В, якщо підключення їх до напруги походить від розділового трансформатора або через прилад захисного відключення.

При випробуванні вже встановленого обладнання приймають такі запобіжні заходи: 
• пробне включення виконують за умов відсутності людей біля струмоведучих частин установки;
• пробне включення проводять тільки після ретельної перевірки відповідності схеми монтажу проектної документації та надійності контактних з’єднань в усіх елементах схеми.

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці в Донецькій області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...