Перевірка протипожежної безпеки: що перевіряють пожежні


Перевірка протипожежної безпеки: що перевіряють пожежні

Щоб попередити матеріальні збитки, заподіяння шкоди здоров’ю або смерть людей при загорянні об’єктів, проводиться регулярна перевірка протипожежної безпеки на підприємствах будь-якої форми власності незалежно від здійснюваного виду діяльності. Відповідальним фахівцем призначається інспектор ДСНС України — державної служби з надзвичайних ситуацій.

У випадку небезпеки кожен співробітник повинен діяти за попередньо розробленим планом евакуації та порятунку матеріальних цінностей. Тому правила пожежної безпеки зобов’язаний знати не тільки керівний склад організації, а й усі робітники та службовці.

Що перевіряють пожежні

Згідно з аналізом подій із загорянням об’єктів, часто до людських жертв призводить звичайна недбалість керівництва підприємств. Правила перевірки пожежної безпеки передбачають в першу чергу з’ясування наступних факторів:

  • захаращені або вільні шляхи евакуації постраждалих;
  • наявність вільного під’їзду для спеціалізованої техніки;
  • як налагоджено оповіщення співробітників про небезпеку;
  • перевіряються знання персоналу про те, як потрібно діяти в умовах надзвичайної ситуації.

Пожежна перевірка офісу визначає відповідність розеток підвищеному навантаженню під час користування електрочайником, мікрохвильовкою, опалювальними приладами.

Вивчаються акти про інструктаж персоналу під час вступу на роботу.

Необхідні документи для перевірки пожежної безпеки

Всі заходи щодо запобігання пожежі на виробництві ретельно документуються і зберігаються. Кожному керівнику компанії важливо знати, які документи потрібні при перевірці пожежної інспекції:

  • дійсне свідоцтво про реєстрацію фірми;
  • дозвіл від пожежної інспекції про початок діяльності підприємства;
  • накази про формування профільної служби з призначенням відповідальних осіб;
  • сертифікати якісної відповідності реалізованої продукції;
  • договори про власність, оренди, лізингу приміщень.

Документи з пожежної безпеки на підприємстві обов’язково містять звіти про періодичність навчання персоналу правилам поведінки при появі вогню, які дозволяють уникнути паніки серед працівників.

Всі документи для пожежної перевірки пред’являються інспектору державної служби з НС.

Повноваження представників ДСНС

Перевірка пожежної безпеки на підприємстві проводиться тільки з наданням обов’язкового посвідчення всіх членів інспекційної команди, завізованого керівником ДСНС із зазначенням ПІБ, посади та завіреного печаткою організації. Перевіряльники пред’являють наказ, датований і пронумерований, із зазначенням конкретного об’єкта і його адреси, терміну заходів, причини, що спонукала до перевірки, типу ревізії.

Якщо не пред’явлені необхідні документи при перевірці пожежної безпеки, підприємець має право не пускати сторонніх на свою територію.

В процесі роботи інспекція вимагає негайного усунення виявлених порушень законодавства або заходів, що перешкоджають перевірці. При необхідності дозволяється призначати експертизу, вилучати зразки для дослідження, отримувати пояснення. Члени комісії зобов’язані дотримуватися ділових взаємин з колективом, комерційної таємниці, не перешкоджати виробництву, якщо не виявлено техногенної небезпеки.

Коли перевірка пожежної безпеки в офісі або на виробництві закінчена, складається акт про результати у двох примірниках. Підприємець повинен виправити виявлені порушення протягом 5 днів. В іншому випадку перевіряльним органом може ініціюватися повна або часткова зупинка роботи компанії аж до моменту виправлення недоліків. У злісних випадках за результатами перевірки оформляється позов до адміністративного суду.

Види й частота перевірок

Планова перевірка пожежної інспекції на підприємстві проводиться у визначені законодавством терміни, які залежать від категорії небезпеки виробництва:

  • Протягом двох календарних років при високому ступені небезпеки. Це об’єкти зі скупченням людей, приміщення складів площею від 500 кв. метрів, що використовують у виробництві вибухонебезпечні, хімічні, горючі речовини, висотні споруди від 47 м над рівнем землі, підземні будови та інші.
  • Перевірка пожежників передбачена 1 раз протягом 3 років, якщо категорія небезпеки підприємства визнана середньою. Це підприємства торгівлі, сфери обслуговування і харчування, будинки заввишки 26,5–47 метрів.
  • Інспекція фірм з незначним ступенем ризику проводиться 1 раз на п’ять років.

Планова обов’язкова перевірка пожежної безпеки не перевищує за тривалістю 30 сумарних днів на рік для великого підприємства, 15 — для невеликої компанії. Час обчислюється з 1 січня до 31 грудня включно. Затвердження термінів планового заходу проводиться органом ДСНС не пізніше 1 грудня попереднього року. Виправлення і доповнення при цьому не допускаються.

Перевірка пожежної інспекції поза затвердженим раніше планом проводиться з наступних причин:

  • невиправлена протягом 10 днів помилка у звітній документації;
  • неподання двічі поспіль звітності;
  • обов’язок виконання зауважень, які виявила планова перевірка пожежної безпеки;
  • заяву в письмовій формі самого керівника про додаткові перевіркові заходи;
  • аварія на виробництві, що спричинила смерть співробітника;
  • хвороба працівника зі смертельними наслідками, причиною якого встановлено професійне захворювання на конкретному об’єкті;
  • адресне розпорядження Прем’єр-міністра України про комплексну перевірку підприємства в результаті систематичного порушення ним заходів щодо запобігання загрози життю, здоров’я працівників, шкоди навколишній природі, збитків державі;
  • письмове звернення будь-якої особи про небезпеку пожежі на виробництві, за неправдивість відомостей існує передбачене законодавством покарання.

Керівника необхідно ознайомити з причиною заходу, залишивши копію документа. В процесі позапланової перевірки з’ясовуються лише обставини, які ініціюють початок процедури. Інспекція пожежної безпеки обмежена 10 днями для великого підприємства, 2 днями для малого.

Відповідальність за недотримання правил

Щоб запобігти виникненню техногенних ситуацій, рекомендується доручити профільним фахівцям ознайомити рядових працівників з основами пожежно-технічного мінімуму, а керівному складу варто пройти повний курс навчання з пожежної безпеки.

Якщо пожежна перевірка виявила дрібні правопорушення, органом ДСНС нараховується штраф відповідальним співробітникам, оплатити який необхідно в 15-денний термін. В іншому випадку нарахована сума вилучається через адміністративний суд.

Кримінальна відповідальність настає, коли в результаті порушень сталося загоряння з заподіянням шкоди матеріальній базі в великому й особливо великому розмірі, постраждали люди. Покарання варіюється від штрафу до 8 років позбавлення волі.

Джерело: ПрофіТех

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...