...

Огляд міжнародних стандартів з управління ризиками. Група якісних методів


Огляд міжнародних стандартів з управління ризиками. Група якісних методів

Перелік найбільш популярних методів оцінки ризиків, а також підходи щодо їх використання наведено у міжнародному стандарті ISO/IEC 31010:2009 Risk management — Risk assessment techniques (ДСТУ ISO/IEC 31010:2013 «Керування ризиком. Методи загального оцінювання ризику»).

Загальна укрупнена система класифікації методів оцінки ризиків, наведених в ISO/IEC

1010:2009, може бути представлена трьома групами, що складаються з якісних, кількісних і змішаних методів. У даному матеріалі пояснюється сутність якісних методів оцінки ризиків та окреслена сфера їх застосування.

В умовах невизначеності, коли повна інформація про небезпеку ситуації відсутня, однак є можливість залучення фахівців й експертів для часткового пояснення невизначеності та оперативного реагування на потенційні загрози, здійснюється якісний аналіз.

З метою ідентифікувати фактори ризику, етапи та роботи, при виконанні яких ризик виникає, встановлюються потенційні області ризику, після чого стає можливим ідентифікувати всі можливі ризики.

Оцінка результативності заходів з охорони праці з урахуванням управління ризиками передбачає за циклом Шухарта-Демінга етап контролю, який потребує глибокого розуміння видів ризику і методів їх оцінювання. Власне ризик є мірилом небезпеки, і на відміну від невизначеності, як такої, є вимірною величиною.

Пітер Друкер наголошував: «Управляти можна тільки тим, що можна виміряти». Чарльз Уїлан — професор, викладач економіки і політики в Чиказькому університеті і Дартмутському коледжі із притаманним йому гумором уточнює: «Це дійсно так. Однак ви повинні бути твердо впевнені в наступному: те, що ви вимірюєте, дійсно є тим, чим ви намагаєтеся управляти. Навіть найточніші описові статистики можуть стати жертвою більш фундаментальної проблеми: недостатній ясності того, що саме ми намагаємося визначити, описати або пояснити». Саме за таких умов і застосовуються якісні методи.

У статті «Огляд міжнародних стандартів з управління ризиками. Група якісних методів» читайте докладніше:
1. Оцінка умов виникнення ризиків і визначення їх впливу на безпеку праці стандартними методами і засобами
2. Процес подання якісного аналізу ідентифікації ризиків і визначення ризиків, що потребують швидкого реагування

Використання стандартних методів допомагає частково уникнути невизначеності, яка часто трапляється під час спроби швидко формалізувати інформацію про небезпеки. Варто зазначити, що ризик нещасного випадку або настання аварійної ситуації найбільш складно підлягає формалізації або кількісній оцінці. Це пояснюється тим, що ризики настання таких подій обумовлені людським фактором. Методика якісної оцінки ризиків зовні є дуже простою.

Описове ранжирування з використанням якісних характеристик або колірних позначень небезпек, по суті, повинно привести аналітика до кількісного результату, тобто вартісної оцінки виявлених ризиків, їх негативних наслідків і «стабілізаційних» заходів.

Метод експертних оцінок заснований на узагальненні думок фахівців-експертів про ймовірності ризику. Експертами є висококваліфіковані фахівці в певних предметних галузях. Експертні оцінки з’являються в процесі експертизи з метою формування інформації про характеристики, властивості об’єкта дослідження, та необхідної для прийняття рішення.

Інтуїтивні характеристики, засновані на знаннях і досвіді експерта, надають у деяких випадках досить точні оцінки. Вони можуть відображатися у змістовній, кількісній або якісній формі.

Повна версія статті — в рубриці «Стандартизація і сертифікація» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №10, 2018.
Автори:
Наталія Данько, директор ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідний аудитор Quality Austria з OHSAS 18001, ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 22000, ISO 50001, тренер Quality Austria
Костянтин Теличко, доцент, кандидат технічних наук

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...