Оцінка ризиків. Метод Файна і Кінні


Оцінка ризиків. Метод Файна і Кінні

Наприкінці 2017 року Кабінет міністрів України схвалив «Стратегію реформування системи державного нагляду (контролю)». Стратегія базується на принципах ризик-орієнтованого підходу до процесу державного нагляду. Такий підхід складається з двох компонентів:

  • оцінки ризиків;
  • управління ризиками.

Найімовірніше, державні наглядові органи згідно з європейською практикою в наглядовій діяльності займатимуться оцінкою ризиків, а власник чи роботодавець нестиме відповідальність як за оцінку, так і за управління ризиками в організації. Відповідні зміни вже знайшли відображення в Законі України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Тож оцінювати ризики роботодавцеві все одно потрібно. Для цього використовуються якісні методи. Саме ці методи аналізу дозволяють якісні оцінки перевести в кількісні на основі бальних експертних оцінок умов праці і виміряти величину ризику. Через це зустрічається ще одне їх визначення як псевдокількісні методи. Їх можна класифікувати як двовимірні або тривимірні матриці оцінки ризиків. Двовимірним методом оцінки ризикує аналіз ETA або дерево подій. Тривимірні методи оцінки ризику засновані на комбінованій оцінці, враховують більше показників і пропонують більш гнучкий підхід в описі небезпеки.

До останніх належить так званий метод Файна і Кінні (Fine & Kinneymethod). Він чомусь не увійшов до IEC/ISO 31010:2009, проте є широкозастосовуваним методом оцінки професійного ризику в деяких країнах Європейського Союзу. Цей метод дуже популярний на підприємствах Бельгії. У компанії Corus, що є одним з найбільших в світі виробників сталі з основними виробництвами у Великій Британії і Нідерландах, починаючи з 2007 р. застосовуються і дають суттєвий результат карти професійних ризиків. В основу формування карт професійних ризиків покладено метод Файна і Кінні.

Докладніше про оцінку ризиків за цим методом читайте у статті доцента, кандидата технічних наук Констянтина Теличка та Наталії Данько, директора ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідного аудитора Quality Austria з OHSAS 18001, ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 22000, ISO 50001, тренера Quality Austria у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 3, 2018.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»