Неповнолітнім забороняється працювати в теплицях і постійно підіймати важкі речі


Неповнолітнім забороняється працювати в теплицях і постійно підіймати важкі речі

Для кожної людини цілком природно прагнути незалежності та самостійності і саме тому спостерігається тенденція до зростання кількості юнаків та дівчат, які, почуваючись дорослими, намагаються реалізувати своє бажання працювати і отримувати гідну оплату праці. Нині роботодавці все охочіше приймають на роботу осіб, які не досягли вісімнадцяти років, оскільки підлітки, будучи законодавчо необізнаними, погоджуються на запропоновану винагороду за свою працю.

Неповнолітні працівники достатньою мірою захищені нормами законодавства України.

Підлітків забороняється приймати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей, а переміщення вантажів не повинно становити більше 1/3 робочого часу неповнолітніх. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.03.96 р. № 59.

Актуальним питанням для учнів, які прагнуть працювати під час шкільних канікул, є робота у теплицях. Проте, забороняється застосування праці неповнолітніх на роботах всередині теплиць. Ця норма передбачена Переліком важких робіт і робіт із шкідливими і онебезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.94 № 46.

Більше інформації щодо праці неповнолітніх:  Увага! Працюють діти!

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...