...

Навчання та інструктажі з пожежної безпеки: визначено порядок затвердження програм


Навчання та інструктажі з пожежної безпеки: визначено порядок затвердження програм

МВС наказом від 05.12.2019 р. № 1021 (зареєстрований в Мін’юсті 03.02.2020 р. за № 108/34391) затвердило Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням.

Цей Порядок установлює механізм затвердження керівниками підприємств, установ та організацій:

  • програм спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум):
  • програм навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки (далі — програми навчання з питань пожежної безпеки),
  • порядок організації і контролю за виконанням й дотриманням вимог, установлених програмами навчання з питань пожежної безпеки та організації проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки й дій у надзвичайних ситуаціях (далі — інструктажі).

Порядок спрямований на реалізацію в Україні системи навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб і працівників, підвищення їх рівня знань й обізнаності щодо забезпечення пожежної безпеки та зменшення кількості пожеж на об’єктах державної власності та суб’єктів господарювання.

Організація своєчасного проведення навчання, перевірки знань з питань пожежної безпеки та інструктажів на підприємстві, в установі та організації покладається на їх керівників, а в їхніх структурних підрозділах (цех, дільниця, лабораторія, майстерня тощо) — на керівника відповідного підрозділу.

Порядок проведення навчання, перевірки знань з питань пожежної безпеки та інструктажів установлюється наказом керівника підприємства, установи та організації з урахуванням вимог цього Порядку.

Керівники підприємств, установ та організацій складають і затверджують переліки посад, під час призначення на які особи повинні проходити навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі (із зазначенням періодичності їх проходження).

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі, заборонено.

Наказ № 1021 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 12.02.2020 р. не опублікований.

Джерело: Дебет-Кредит

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...