На рівненському підприємстві через виявлені порушення призупинили роботу двох вантажопідйомних кранів


На рівненському підприємстві через виявлені порушення призупинили роботу двох вантажопідйомних кранів

Комплексну планову перевірку ТОВ «Будтех-Пром» завершили фахівці Управління Держпраці в Рівненській області. Служби та об’єкти підприємства перевірили на дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Зокрема, було обстежено на відповідність нормам служби охорони праці, головного механіка, головного енергетика, об’єкт будівництва «Квартал житлової та громадської забудови на вулицях Костромській та Гагаріна у м. Рівному (1 черга), перший пусковий комплекс», об’єкт «Реконструкція лісопильно-деревообробного заводу з виготовлення пиломатеріалів в об’ємі 300,0 тис. м3/рік на ТОВ «Українські лісопильні» м. Костопіль Рівненської області.

Під час перевірки було виявлено 48 порушень. На підприємстві неефективно працює система охорони праці, зокрема в Положенні про систему управління охороною праці не визначені: періодичність і порядок внутрішніх перевірок, відповідальність керівників служб та підрозділів, а також працівників з питань охорони праці. Є випадки, коли до виконання робіт, у тому числі підвищеної небезпеки, допускаються працівники, які не пройшли в установленому порядку навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Виявлено порушення з електробезпеки, в т.ч. прострочені терміни випробувань засобів індивідуального електрозахисту; відсутні однолінійні схеми електричних з’єднань для кожної електроустановки; електропроводки тимчасового електропостачання розташовані на землі, а не на опорах тощо.

Низку порушень виявлено також в організації та проведенні будівельно-монтажних робіт об’єкту, який перебуває на завершальній стадії будівництва. На жаль, у зв’язку із введеним у 2015 році мораторієм на перевірки було неможливо виявити ці порушення на початковій стадії і своєчасно зобов’язати підприємство їх усунути. Нині під час перевірки констатовано: на об’єкті експлуатується вантажопідіймальний кран ДЕК-251 (таблиця із зазначенням заводського номера на крані відсутня), який не поставлений на облік в територіальному органі спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці (Управлінні Держпраці у Рівненській області).

Вантажопідіймальний кран ДЕК-251 б/н допущений до експлуатації за відсутності рішення про можливість пуску в роботу, що приймається після монтажу, пов’язаного із установленням на нове місце або після передачі іншому суб’єкту господарювання. Крім того, цей кран та баштовий кран КБ-403А номер Р-2148 експлуатувались на час перевірки з виведеними з ладу (несправними) пристроями та приладами безпеки.

Фахівці Управління виявили недоліки, допущені проектною організацією під час розробки проекту. Зокрема, ПВР не містить проектних рішень із безпеки праці: улаштування тимчасових електроустановок; не зазначена технологічна послідовність робіт під час використання дрібноштучних (системних) опалубок. Вага однієї із секцій опалубок на місці монтажу перевищує вантажопідйомність встановленого на об’єкті вантажопідіймального крана.

За матеріалами перевірки 2 посадові особи ТОВ «Будтех-Пром», в тому числі директор, притягнуті до адміністративної відповідальності.

Джерело: Управління Держпраці в Рівненській області