Як встановити професійний характер виявленого захворювання у працівника?


Як встановити професійний характер виявленого захворювання у працівника?

Єдиний підхід до порядку проведення розслідування випадків хронічних професійних захворювань (отруєнь) затверджений постановою Кабміну від 30.11.2011 р. № 1232.

Професійний характер захворювання (отруєння) встановлюється експертною комісією спеціалізованого лікувально-профілактичного закладу (далі – ЛПЗ), склад якої затверджує керівник установи. У разі необхідності до роботи лікарсько-експертної комісії залучаються спеціалісти підприємства, робочого органу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, первинної профспілкової організації, членом якої є хворий, або уповноважена особа з питань охорони праці, якщо хворий не є членом профспілки.

Віднесення захворювання до професійного здійснюється відповідно до процедури встановлення зв’язку захворювання з умовами праці згідно з додатком 14 та Переліку професійних захворювань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2000 р. № 1662.

Рішення про зв’язок захворювання з умовами праці приймається на підставі клінічних, функціональних досліджень (під час амбулаторного чи стаціонарного лікування) з урахуванням відомостей, зазначених у таких документах:

– копія трудової книжки – для визначення стажу роботи в умовах впливу шкідливих виробничих факторів;

– виписка з амбулаторної картки або історії хвороби, в якій відображені початок і динаміка розвитку захворювання;

– копія медичної книжки, в якій відображені дані попереднього і періодичних медичних оглядів;

– медичний висновок головного спеціаліста з професійним захворюванням (лікаря-профпатолога) області, АР Крим, м.Київ та Севастополь;

– санітарно-гігієнічна характеристика умов праці (інформаційна довідка про умови праці працівника), що складається лікарем з гігієни праці Управління Держпраці області (головним державним інспектором з питань гігієни праці) відповідно до наказу МОЗ України від 13.12.2004 р № 614;

– висновки фтизіатра, нарколога та інші документи в разі потреби;

– акт форми П-4 і карта форми П-5 (акти форм Н-1 і Н-5 в разі гострого професійного захворювання).

Висновок лікарсько-експертної комісії спеціалізованого ЛПУ про наявність / відсутність професійного характеру захворювання надається хворому, а копії направляються за місцем роботи або проживання хворого головному спеціалісту з професійним захворюванням області, АР Крим, м.Київ та Севастополь і робочого органу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

У висновку, крім діагнозу, обов’язково зазначаються відомості про наявність / відсутність професійного захворювання та придатність / непридатність до роботи за професією у шкідливих умовах праці.

Джерело: Управління Держпраці в Івано_Франківській області