Мобільні додатки МОП допоможуть у пошуку гідної зайнятості та створенні безпечних умов праці


Мобільні додатки МОП допоможуть у пошуку гідної зайнятості та створенні безпечних умов праці

На сьогодні склалася тенденція до збільшення кількості користувачів мобільних телефонів, планшетів та смартфонів, через які українські інтернет-користувачі активно користуються  мобільними додатками.

Мобільні додатки – це комп’ютерні програми, створені спеціально для використання у мобільному телефоні, смартфоні чи комунікаторі, які призначені для виконання того чи іншого завдання.

Міжнародна організація праці також не пасе задніх та істотно розширює можливості інформування про створення гідних та безпечних умов праці.

З цієї мети розроблено цифрові інформаційні, довідникові додатки, які можна безкоштовно завантажити на пристрій через сервіс мобільних магазинів, наприклад  Playmarket.

Наразі створено 10 мобільних додатків.

Відокремимо перші два додатки. Вони розраховані на певну групу користувачів:

  1. ILO Events App  додаток має обмежений доступ. Додаток розрахований на членів ради МОП. За його допомогою учасники на свій мобільний пристрій можуть одержувати оновлення про програми конференцій, отримувати  документи та посилання на веб-сайт конференції. Мобільна програма також дає можливість учасникам спілкуватися між собою.
  2. ILOBOX – додаток з обмеженим доступом. Додаток дозволяє співробітникам  МОП на обмінюватися інформацією та мати доступ до файлів, працюючи на своїх робочих місцях, розташованих за межами головного офісу у Женеві.

Інші додатки доступні для усіх користувачів, які прагнуть знань та здобуття навичок щодо мінімізації виробничих ризиків та попередження негативного дії виробничих факторів на організм людини.

  1. Surfing the labour market – додаток спрямований на те, щоб допомогти молодим людям дізнатися більше про себе особисто, знайти роботу і створювати кар’єру, яка відповідає їх навичкам і здібностям.
  2. ILOSTAT Country Profiles – додаток забезпечує легкий доступ до бази даних показників ринку праці, зокрема рівня безробіття, зайнятості молоді, заробітку, виробничого травматизму та активності профспілок. Програма містить дані про ринок праці з національних джерел з більш ніж 200 країн.
  3. Droits des Jeunes au Travail – цільовою аудиторією додатка є молодь. Мета програми – роз’яснити молодим працівникам їх трудові права, допомогти адаптуватися на робочому місці.

Між тим, варто приділити окрему увагу серії додатків наведених нижче. Вони  мають структуру у вигляді  контрольно-пропускних пунктів. На основі додатків користувачі можуть вивчати ілюстровані описи  та створювати власні інтерактивні контрольні списки, пристосовані до конкретного робочого місця. Кожна з програм містить рекомендації та приклади з  передового досвіду в сфері охорони праці, застосування яких допоможе у запровадженні  ефективних заходів, направлених на забезпечення безпечних та здорових умов праці.

  1. Eliminating Child Labour – додаток дозволяє керівникам та менеджерам з охорони праці створювати інтерактивні контрольні списки, спрямовані  на надання можливості дитині реалізувати свій трудовий потенціал за умов  недопущення негативного впливу виробничого середовища на стан здоров’я молодого організму, що підростає. Програма містить  18 контрольно-пропускних пунктів, розділених за шістьма категоріями. По кожному пункту надаються роз’яснення та рекомендації.
  2. Eliminating Forced Labour – додаток аналогічний попередньому. Цільова аудиторія – керівники, менеджери з охорони праці, громадській діячі, профспілкові лідери. Складається з 38 контрольно-пропускних пунктів, зміст яких направлено на недопущення застосування примусової праці.
  3. ILO Stress Checkpoints – додаток містить 50 контрольно-пропускних пунктів з проблематики стресу на робочому місці. Водночас, він надає користувачу практичні рекомендації щодо вжиття заходів та ефективних методів, направлених на недопущення стресу на робочому місці.
  4. ILO Ergonomic Checkpoints – додаток дозволяє створювати інтерактивні контрольні списки з ергономіки робочого місця. Користувач, опрацювавши 132 контрольно-пропускних пункти та застосовуючи рекомендації наведені у додатку, зможе  створити сприятливі умови праці на робочому місці.
  5. ILO Agriculture Checkpoints – з самої назви додатки очевидно, що контрольно-пропускні пункти, яких 100, опікуються питаннями сільського господарства. Додаток розрахований на кожного, хто турбується створенням здорових та безпечних умов праці на підприємствах агропромислового комплексу, зокрема роботодавців, працівників, осіб, відповідальних за стан охорони праці, фахівців з ергономіки та дизайнерів. Додаток, як і попередні, містить практичні рекомендації та приклади ефективних практик щодо організації роботи у сфері охорони праці у кожному підрозділі сільськогосподарського  підприємства.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...