Кабмін має намір ініціювати передачу пожежних частин із державної в комунальну власність


Кабмін має намір ініціювати передачу пожежних частин із державної в комунальну власність

Кабінет Міністрів України має намір ініціювати передачу майна пожежно-рятувальних підрозділів із державної в комунальну власність.

Згідно з розпорядженням №61 від 25 січня, уряд затвердив стратегію реформування системи Державної служби з надзвичайних ситуацій (2017-2020 року), яка передбачає розроблення законопроекту про передачу майнових комплексів державних пожежно-рятувальних підрозділів та іншого майна ДСНС з державної в комунальну власність.

Також передбачається покласти на органи місцевого самоврядування повноваження із гарантування пожежної безпеки населених пунктів і територій; забезпечити стимулювання участі громадян у місцевій та добровільній пожежній охороні.

Планується посилити відповідальність керівників суб’єктів господарювання за порушення вимог пожежної і техногенної безпеки шляхом впровадження дієвих адміністративних санкцій.

Стратегія передбачає формування волонтерського руху у сфері цивільного захисту.

Крім того, стратегія передбачає реалізацію у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Львівській і Тернопільській областях пілотних проектів зі створення пожежних частин об’єднаних територіальних громад і передачу їм майна пожежних частин ДСНС.

Кабмін має намір визначити їх необхідну чисельність, місця дислокації з урахуванням часу прибуття до місця виклику, фінансово економічне обґрунтування їх створення та утримання в об’єднаних територіальних громадах.

Стратегія передбачає скорочення часу прибуття пожежно-рятувальних підрозділів до місця виклику до 10 хвилин у місті та до 20 хвилин у сільській місцевості.

Планується створити регіональні підрозділи з гуманітарного розмінування в Донецькій і Луганській областях, а також оснастити всі піротехнічні підрозділи ДСНС сучасним обладнанням.

Джерело: ua.interfax.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання