ДСНС України попереджає про наслідки пожеж на відкритих територіях!


ДСНС України попереджає про наслідки пожеж на відкритих територіях!

На території України спостерігається підвищення температурних показників та незначна кількість опадів. Зважаючи на це, а також на те, що люди починають прибирати свої присадибні ділянки, спалюючи залишки сухої рослинності, існує загроза збільшення кількості пожеж на відкритих територіях.

З початку квітня рятувальники ДСНС України вже неодноразово ліквідовували пожежі сухої трави, очерету та сміття у Миколаївській, Хмельницькій, Полтавській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Луганській та Вінницькій областях.

Зокрема, з початку року кількість пожеж на відкритих територіях вже становить понад 6 000 випадків, більшість з яких сталася саме у квітні.

Щороку такі загоряння завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу. Вони можуть спричинити пожежі будівель та майна, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження. Часто викликають загострення алергічних реакцій у людей, а пожежі сміття, до того ж, неабияк забруднюють повітря. Найчастіше вони виникають в результаті людської недбалості та неуважності, а на їх ліквідацію витрачаються неабиякі ресурси.

Саме тому, з метою недопущення виникнення пожеж на відкритих територіях рятувальники проводять профілактичні заходи з громадянами.

По всій країні співробітники Служби порятунку нагадують людям про небезпеку розведення вогнищ у природних екосистемах та під час прибирання присадибних ділянок, шляхом випалювання сухої трави та сміття. Особливо наголошують рятувальники на тому, що самовільне випалювання рослинності або її залишків суворо забороняється і за це передбачена адміністративна відповідальність. Загалом, така профілактична робота в Україні проводиться на постійній основі із залученням громадськості, волонтерів, журналістів та представників самоврядування.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загоряння в лісах, на полях, уздовж автомобільних доріг чи на сміттєзвалищах – негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків!

 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами ДСНС України.

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...