...

Довічна компенсація при каліцтві на роботі збільшується разом з розміром мінімальної зарплати


Особа має право на перерахунок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, при збільшенні мінімальної заробітної плати.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 березня 2020 року у справі № 686/7590/18.

Обставини справи

Рішенням суду першої інстанції з перинатального центру на користь позивача було стягнуто втрачений заробіток в розмірі 70% п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати починаючи з 1 січня 2015 року і довічно, а також зобов’язано відповідача здійснити нарахування та виплату індексації втраченого щомісячного заробітку та провести перерахунок із урахуванням виплачених сум.

Скасовуючи це рішення та відмовляючи у позові, апеляційний суд виходив з того, що ушкодження здоров’я позивача мало місце у листопаді 1995 року, тобто до набрання чинності ЦК України 2003 року, а тому питання про відшкодування втраченого внаслідок каліцтва заробітку має вирішуватися відповідно до ЦК Української PCP 1963 року.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду скасував постанову апеляційного суду та передав справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції з огляду на таке.

Тлумачення ст. 5 та п. 4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК свідчить, що за загальним правилом дія актів цивільного законодавства в часі має футуроспективний характер, тобто спрямована на майбутнє — акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Проте із загального правила про застосування таких актів п. 4 Прикінцевих та перехідних положень передбачено виняток і допускається застосування ЦК до прав та обов’язків, які продовжують існувати після набрання ним чинності.

Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю потерпілого, здійснюється щомісячними платежами (абз. 1 ч. 1 ст. 1202 ЦК).

Відповідно до ст. 1208 ЦК за заявою потерпілого у разі підвищення вартості життя розмір відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, підлягає індексації на підставі рішення суду.

Зазначена норма спрямована на забезпечення реальності захисту інтересів потерпілого й повноти відшкодування, оскільки відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, є тривалим у часі процесом. Таким чином, з моменту прийняття судом рішення про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, особа має право на його збільшення у разі збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

Тобто, у правовідносинах, що тривають, цивільним законодавством для охорони прав фізичних осіб — кредиторів встановлена можливість збільшення розміру відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

Не врахувавши, що відносини з відшкодування завданої каліцтвом шкоди продовжують існувати після набрання чинності ЦК, апеляційний суд рішення суду першої інстанції по суті не переглянув і дійшов передчасного висновку про його незаконність та скасування.

Джерело: Судова влада України

Матеріали до теми