Деякі нюанси видачі дозволів


Деякі нюанси видачі дозволів

Процедуру видачі дозволів визначає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений Кабінетом Міністрів України від 26.10.2011 року за № 1107.

Пунктом 3 даного Порядку визначено, що висновок експертизи — документ, який складається експертною організацією за результатами проведення експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання за формою, розробленою Держпраці і затвердженою в установленому порядку, містить інформацію про відповідність (невідповідність) об’єкта експертизи вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки і на підставі якого приймається рішення щодо видачі дозволу.

5 грудня 2018 року набрав чинності наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва» від 12.04.2018 року за № 507.

Експертна організація повинна відповідати Вимогам, зокрема, бути акредитованою Національним агентством з акредитації України, як орган інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона.

Висновки експертизи для одержання дозволів, затверджені після 05.12. 2018 р., мають бути розроблені експертними організаціями, які відповідають Вимогам та Порядку.

Про випадки надання акредитованими експертними організаціями висновків експертизи, складених на підставі звітів за результатами експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки, розробленими експертними організаціями, які не мають акредитації (з наданням підтверджуючих документів) необхідно повідомляти органи Держпраці для подальшого реагування.

Підстави для відмови у видачі дозволу визначені частиною 11 статті 21 «Закону України» «Про охорону праці» та пунктом 5 статті 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...