Держпраці створює безпечні умови застосування вибухових матеріалів на шахтах України


Держпраці створює безпечні умови застосування вибухових матеріалів на шахтах України

     На сайті Федерації роботодавців 19 лютого цього року була опублікована інформація про те, що Держпраці начебто блокує застосування вибухівки на підприємствах вугільної галузі. Таке звинувачення щонайменше викликало подив, оскільки тільки минулого тижня з представниками вугільних підприємств і представниками ФРУ було проведено кілька зустрічей і телефонних розмов щодо можливих шляхів виходу з цієї ситуації. Проблема практично вирішена. І Державна служба України з питань праці наголошує, що жодного блокування  використання вибухівки на шахтах України  не відбувається.

   Водночас, варто наголосити, що ще до червня 2014 року вугільні підприємства забезпечувались вибуховими матеріалами Донецьким казенним заводом хімічних виробів та Хімічним казенним об’єднанням, які опинились  на тимчасово окупованій  території України та вимушені були припинити свою роботу .

   Розроблені чи ввезені в Україну вибухові матеріали, які планується використовувати довгостроково,  повинні бути включені до Переліку вибухових матеріалів промислового призначення, допущених до постійного виробництва і застосування, за умови проведення у встановленому порядку  випробувань та отримання сертифіката відповідності.

   Так, у липні 2014 року було надано погодження на проведення контрольних випробовувань вибухових матеріалів, виробником яких є компанія «NITROERG S.A.», Республіка Польща.  Зазначені випробування проводились фахівцями організації-експерта Державного Макіївського науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості (Макіївський ДНДІ), акредитація якого призупинена з 14 вересня 2015 року наказом Мінпаливенерго на основі рішення РНБО.

  Процедура проведення випробувань була здійснена всупереч вимогам Порядку №619 та залишилась недоведеною до логічного  завершення.

    Враховуючи той факт, що  у компанії «NITROERG S.A.», яка жодного разу не зверталась до Держпраці (а саме виробник вибухівки повинен звертатися) з питання отримання рішення щодо проведення випробувань у виробничих умовах та  відсутня можливість проведення приймальних випробувань, у Держпраці немає законних підстав дозволити використання вибухових матеріалів польського виробника  на території України, так як це може призвести до безповоротних наслідків та нести загрозу життю і здоров’ю шахтарів. До того ж, на вугледобувних підприємствах України існує ряд серйозних недоліків з охорони праці шахтарів. Зокрема, не в повній мірі укомплектовано саморятівниками для робіт у шахтах, про що Держпраці постійно наголошує роботодавцям.

  Діяльність у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення підлягає державному регулюванню відповідно до вимог законодавства. А відносини, що виникають у процесі поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення на території України,  спрямовані в першу чергу на охорону життя та здоров’я людей.

   Додатково інформуємо, що у грудні 2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято розроблену Держпраці постанову «Про затвердження переліку вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню». До зазначеного Переліку включено вибуховий матеріал 4 класу  Аноміт Т–19, виробником якого є Державне підприємство «науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод».

  Після затвердження проекту наказу «Про затвердження переліку вибухових матеріалів промислового призначення, допущених до постійного виробництва і застосування», який вже розроблено Держпраці та подано до Мінсоцполітики, питання використання в промислових умовах вибухових матеріалів з дотриманням безпечних умов їх застосування, в тому числі  і 4 класу, буде урегульовано остаточно.

  Держпраці створені і надалі будуть застосовуватися прозорі умови роботи, у тому числі для отримання ліцензії на виробництво і застосування вибухових матеріалів, з метою їх правомірного використання в шахтах України з дотриманням безпечних умов використання.

Джерело: Держпраці