Чи можна звільнити працівника, який ухиляється від обов’язкового медогляду?


Чи можна звільнити працівника, який ухиляється від обов’язкового медогляду?

До Управління Держпраці у Черкаській області надійшло повідомлення, в якому житель Чорнобаївського району запитує: «Добрий день. Я з недавніх пір працюю на підприємстві, що займається обробкою дощок, пиломатеріалів. На колишній роботі я не проходив медогляд, а на цій роботодавець наполягає на обов’язковому медогляді. Каже, що це так законодавством передбачено. Прошу мені відповісти, чи можу я відмовитися, бо начальник погрожує звільнити, якщо я не пройду медогляд».

Роз’яснення надає в.о. начальника відділу з питань гігієни праці Управління Марія Сікач.

«Відповідно до ст.159 Кодексу законів про працю України (КЗпП України) працівник зобов’язанийпроходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Згідно зі ст.169 КЗпП України, обов’язкові попередні (при прийнятті на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджений Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 №246 (далі – Порядок).

Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою:

– визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;

– виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Відповідно до ст. 46 Кодексу законів про працю України та розділу ІІІ Порядку, роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляд, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати».

Джерело: прес-центр Уаправління Держпраці у Черкаській області

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...
Податок на нерухомість промислових та складських, а також нежитлових сільськогосподарських будівель
Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року № 3573 “Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК ...