...

Бюджетний захист будівлі від блискавки


Блискавка — явище, що стосується усіх і кожного

Блискавка як глобальне природне явище стосується усіх і кожного незалежно від того, знає він про це чи ні. Навіть шахтарі не можуть забувати про те, що надшахтові копери, які забезпечують їхній зв’язок з поверхнею землі, є надто привабливими для блискавок. З бурхливим поширенням електроніки та оцифровування технологічних процесів зростає актуальність захисту апаратних засобів від згубних імпульсів перехідних напруг грозового походження. Вдосконалюються знання людства про подробиці зародження та розвиток блискавок, їхні фізичні характеристики, поповнюються відомості про інтенсивність грозової діяльності у різних регіонах світу.

Правило «30/30»
Якщо звук грому чується менш ніж за 30 секунд після спалаху блискавки, слід ховатися без зволікань і не полишати безпечного місця, поки не мине 30 хвилин без грому.

Набуває розвитку новий напрям технології — організаційний захист від блискавок. За результатами спостереження за накопиченням та рухом грозових фронтів формуються попередження для тих, чия безпека безпосередньо залежить від цього грізного явища. Це, зокрема:
• транспорт;
• енергетика;
• сільське господарство;
• гірничовидобування;
• будівництво;
• масові заходи просто неба тощо.

На сьогодні кожен може спостерігати місця спалахів блискавки, набравши у віконці пошуку lightnings online.

Безпека громадян полягає у тому, щоб заздалегідь потурбуватися про безпечне укриття на час грози. І чим більше буде споруд, надійно захищених від блискавки, тим легше буде впоратися з цим завданням.


Символ Бога Хорса

Приклад з історії
Блискавка не випадково займає чільне місце у міфології переважного числа народів світу. Саме верховне божество з сонму, якому вклонялися наші пращури, могутній Перун владарював над блискавками. Він мав свою рослину — папороть, дерево — дуб, тварину — кабана та свій день — четвер. Ось і витоки прислів’я про дощик, а ще й про Хорса — божество, до якого зверталися по захист від гніву Перуна: зачувши грім, зображували у повітрі «чесний хрест» (у вигляді Х).

Грім як попередження про небезпеку блискавки та потребу шукати сховище виглядає як гармонійне поєднання стихій. Звідси формулюється просте правило «30/30».


Чим керуватися у виборі заходів захисту

Дороговказом у виборі заходів захисту від блискавки є стандарти, якими у Міжнародній Електротехнічній Комісії займається технічний комітет ТС81 Lightning protection. А як щодо України?


У статті «Захист від блискавки будівель і споруд» читайте докладніше:

1. Як блискавка може стосуватися всіх, і як захиститися від її згубних наслідків
2. Основні складові блискавкозахисту будівлі (споруди)
3. Спекуляції на «активному» блискавкозахисті
4. Поради власнику споруди щодо бюджетного варіанту організації захисту від блискавок


Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 7, 2019.
Автор — Євген Баранник, член правління УСПТБ, відповідальний секретар ТК-315 «Засоби техногенної безпеки будівель і споруд», голова Українського комітету захисту від блискавки при НТСЕУ, експерт з блискавкозахисту ТОВ «ОБО Беттерманн Україна»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...