...

Більшість закладів освіти та культури на Полтавщині мають порушення протипожежної безпеки


У понеділок, 13 травня, під час апаратної наради в полтавській облдержадміністрації обговорили питання стану протипожежного захисту загальноосвітніх навчальних закладів та інших об’єктів з масовим перебуванням людей.

– На території області щорічно виникає понад 3 тисячі надзвичайних ситуацій, з них, більше половини – це пожежі різного рівня. Найбільш небезпечними є пожежі, що виникають в будівлях житлового та нежитлового призначення. Щорічно їх виникає від 1100 до 1300. Що стосується закладів освіти, то кількість пожеж незначна. За останні 5 років їх було 16. Постраждала одна людина. Однак, суспільний резонанс надзвичайно великий, – відзвітував Віктор Стеблянко, Начальник управління з питань цивільного захисту Полтавської обласної державної адміністрації.

Станом на сьогодні, контроль за дотриманням норм протипожежної безпеки виконує ДСНС.

Володимир Гришанін, заступник начальника ГУ ДСНС у Полтавській області, повідомив, що протягом другого кварталу 2018 року провели позапланові перевірки 1419 об’єктів, де масово перебувають люди, в тому числі 1167 загальноосвітніх закладів , 86 – охорони здоров’я, 166 – торговельних центрів та культурно-видовищних закладів:

– В ході вказаних перевірок було виявлено 14 126 порушень вимог законодавства в сфері протипожежної безпеки. Встановлено 1164 об’єкти повністю або частково не обладнані системою протипожежного захисту. 53 об’єктових системи протипожежного захисту технічно несправні. На 42 об’єктах електричні мережі та обладнання потребують заміни. На 37 обєктах шляхи евакуації не відповідають встановленим вимогам, 451 – не забезпечені первинними засобами пожежогасіння. 80 об’єктів не мають джерел зовнішнього водопостачання для гасіння. В 107 вони несправні. 6 обєктів не мають джерел внутрішнього протипожежного водопостачання. 73 об’єкти потребують ремонту цих джерел.

За порушення вимог, за словами Гришаніна, притягнули до адміністративної відповідальності 1450 керівників та посадових осіб. На підставі проведених перевірок було подано 29 адмінпозовів про застосування заходів реагування стосовно вказаних об’єктів. 
На сьогоднішній день, не всі усунули зауваження. Претензії є до Козельщинського районного будинку культури та до закладу освіти у Великий Багачці.

Більшість запропонованих заходів у 2018 році лишилися невиконаними. В поточному році перевірили 576 об’єктів, з них 501 навчальний заклад, 43 – охорони здоров’я та відпочинку, 32 – культурно-розважальних закладів. Виявили понад 4600 порушень.

Як виявилося, що майже три тисячі порушень були вже відомі, проте їх не усунули.

Роман Товстий, т.в.о. голови ОДА наголосив, що під час реконструкції об’єктів на забезпечення протипожежних заходів повинні звертати увагу в першу чергу.

– Не треба облаштовувати спортивний майданчик на території навчального закладу, поки не будуть виконані протипожежні заходи в цьому приміщенні, – наголосив посадовець.

Раніше повідомлялося, що через відсутність коштів на пожену сигналізацію новосанжарська школа була на межі закриття.

Понад 900 її учнів та 130 педагогів могли лишитись без приміщення. На порятунок Новосанжарського навчально-виховного комплексу виділили 1,45 мільйона гривень.

Джерело: kolo.news

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...